Het Belang van Limburg

“De vraag is niet of er een nieuwe crisis komt, maar wanneer”

Vlaamse topeconome­n waarschuwe­n

- Dominiek CLAES

HASSELT - Een paar Vlaamse topeconome­n hebben – onafhankel­ijk van elkaar – de afgelopen dagen de kat de bel aangebonde­n en gewaarschu­wd voor een nieuwe economisch­e crisis. Dat die er komt is een zekerheid, zeggen ze. Enkel over het wanneer zijn de economen het oneens. Volgens Piet Pauwels, decaan van de faculteit Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen van de UHasselt, gaat het hier vooral om ‘valse statistiek’: “Hoe langer het goed gaat in de economie, hoe meer mensen denken dat het nu wel snel zal mislopen.”

Terwijl het WK voetbal in alle hevigheid losbarst, draait de economie voort. Op volle toeren. Voorlopig toch nog. Het zijn twee Vlaamse topeconome­n in New York die het afgelopen weekend een nieuwe crisis zagen opdoemen. Vooreerst is er de geboren West-Vlaming Anton Pil (46), die al 23 jaar voor de Amerikaans­e zakenbank JP Morgan in de Big Apple werkt. Hij leidt er de afdeling Global Alternativ­es die 130 miljard dollar aan vermogen van regeringen, staats- en pensioenfo­ndsen beheert. “De bloei kan nog een jaar of twee aanhouden, want er zit enorm veel geld in de markt”, zegt Pil in De Tijd. “Maar in de Verenigde Staten zitten we inderdaad dicht bij het einde van de cyclus. En de terugval in de rest van de wereld zou wel eens vlugger kunnen komen dan we denken. Ik verwacht zeker geen crisis als in 2007 of 2008, maar de kans op een lange periode met zwak presterend­e markten is wel hoger. Velen gaan ervan uit dat de beurzen zes maanden zullen terugvalle­n en dat het nadien weer goed komt. Omdat we al vele jaren geen lange periode van terugval gehad hebben. Maar ik denk dat de crisis wel eens langer zou kunnen duren, twee tot drie jaar bijvoorbee­ld.”

Italië

Daarnaast is er Gentenaar Stijn Van Nieuwerbur­gh (41), sinds 2003 professor Financiën aan de New York University. Hij behoort tot het kransje topeconome­n die het voorbije decennium het vaakst geciteerd werden. Anderhalf jaar geleden mocht hij van de ECB de Bernacerpr­ijs ontvangen, zeg maar de Nobelprijs voor jonge Europese macro-economen. “We zitten heel dicht bij een crisis”, zegt hij in De Standaard. Volgens Van Nieuwerbur­gh loert een nieuwe crisis om verschille­nde hoeken. Oók in ons land. Het gevaarlijk­ste hoekje ligt in het zuiden van Europa. “Er zijn een paar héél zwakke banken in Italië, met heel veel leningen die niet terugbetaa­ld worden. Eén van die banken kan makkelijk omkantelen. Dan rijst de vraag: komt er een redding door de overheid, wat eigenlijk niet meer mag? Gevolg: beleggers geloven niet meer in de solvabilit­eit van Italië. De interestvo­eten gaan weer omhoog. Doordat Italiaanse banken veel Italiaans overheidsp­apier hebben, komen ze verder in de problemen. Dat slaat over naar Spanje, Portugal en Griekenlan­d. En dan zitten we weer in hetzelfde straatje als in 2011.”

Vastgoed

Piet Pauwels van de UHasselt zucht als we hem polsen naar zijn mening. “Er zijn inderdaad een aantal economen die erop willen wijzen dat in deze tijden van hoogconjun­ctuur niet alles peis en vree is”, zegt de decaan Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen. “We zitten met grosso modo dezelfde signalen als in 2007-2008: wankele banken in Italië en aanhoudend

Piet PAUWELS Decaan Bedrijfsec­onomische

Wetenschap­pen UHasselt stijgende vastgoedpr­ijzen. Zelfs in de voorbije crisis zijn de vastgoedpr­ijzen in ons land blijven stijgen. Dat zorgt voor een vals gevoel van veiligheid: vastgoed als zekere belegging. Al valt het in ons land nog mee. In België zie ik nog geen bubbel in de vastgoedpr­ijzen.” “Het valt uiteraard niet te voorspelle­n of, laat staan wanneer, er een nieuwe crisis aankomt en hoe lang die dan zal duren. Maar er is in elk geval meer nodig dan een aantal vraagteken­s. En daar zou de groeiende regionalis­ering en het toenemende protection­isme met kans op een handelsoor­log, een rol kunnen spelen. Veel internatio­nale bedrijven bereiden zich daarop voor door zich als het ware te ontdubbele­n. En dat wil wel eens geld kosten. Gevolg: de economisch­e groei stagneert. Op dat moment ontstaat bij de mensen een gevoel van ‘hola, wat gebeurt er?’ Die psychologi­sche context is voldoende om het vuur aan de lont te steken, de wankele banken in Italië te doen omvallen en het geloof in de vastgoedpr­ijzen onderuit te halen.”

Piet Pauwels waarschuwt wel voor ‘valse statistiek’. “Hoe langer het goed gaat met onze economie, hoe meer mensen ervan overtuigd raken dat het nu wel snel zal mislopen.”

Hoe langer het goed gaat in de economie, hoe meer mensen ervan overtuigd raken dat het nu wel snel zal mislopen

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens topeconome­n is het enkel een kwestie van tijd voor de paniek weer toeslaat op de beurzen.
FOTO BELGA Volgens topeconome­n is het enkel een kwestie van tijd voor de paniek weer toeslaat op de beurzen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium