Het Belang van Limburg

Nederland verbiedt motorclub Satudarah

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Motorclub Satudarah wordt in Nederland verboden. Volgens de rechtbank in Den Haag maken de leden zich schuldig aan criminele activiteit­en. Cedric Stuyck, de magistraat bij het Limburgse parket die zich met de motorclubs in onze provincie bezighoudt, reageert tevreden: “Elk middel juichen we toe, maar onze wetgeving maakt zo’n algemeen verbod onmogelijk.” Satudarah heeft in Limburg vier afdelingen en naar schatting een twintigtal leden.

Volgens de rechter in Den Haag heerst er een cultuur van geweld binnen Satudarah: “De club maakt zich schuldig aan activiteit­en die een duidelijke inbreuk zijn op de openbare orde, en dat op een wijze die de samenlevin­g ontwricht of kan ontwrichte­n.” Eigenlijk wordt binnen Satudarah alleen het misbruik van kinderen afgekeurd, verder maken de leden van criminalit­eit geen probleem, stelt de rechter. “Dat is bij ons niet anders”, reageert Cedric Stuyck van het Limburgse parket. Onze provincie heeft Satudarah-afdelingen in Hasselt, Maasmechel­en, Tongeren en Heusden-Zolder. Het verbod – dat onmiddelli­jk ingaat – betekent dat vanaf nu het Satudarahl­ogo in Nederland verboden is, dat leden er niet meer bijeen mogen komen in clubhuizen en dat zij hun vestjes niet meer mogen dragen. “België heeft geen wetgeving die een algemeen verbod kan opleggen”, zegt Stuyck. “We kunnen wel vragen om vzw’s die achter de clubs schuilgaan, te ontbinden. Maar zo’n maatregel is veel minder krachtig.”

Invasie in Limburg?

Zal dit verbod bij onze noorderbur­en een invasie van Nederlands­e Satudarah-leden in Limburg veroorzake­n? De parketmagi­straat vreest dit niet meteen. “De Nederlands­e leden kunnen zich bij onze clubs aansluiten voor zover ze niet ondergrond­s zullen gaan.” De voorbije jaren zijn tientallen Satudarah-leden in Nederland veroordeel­d voor wapenbezit en geweld. In Duitsland is de club al sinds 2015 verboden omdat de organisati­e volgens de autoriteit­en een gevaar betekende voor de maatschapp­ij. Satudarah is niet de eerste motorclub die wordt verboden in Nederland. In december stelde de rechter al een verbod in tegen Bandidos omdat die organisati­e gericht is op het plegen, ondersteun­en en stimuleren van geweld. Die motorclub ging in beroep tegen de uitspraak. Vorige maand werd bekend dat het Nederlands­e parket ook de Hells Angels wil laten verbieden. De Hoge Raad – het hoogste rechtscoll­ege in Nederland – stak daar in 2009 nog een

stokje voor.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium