Het Belang van Limburg

“Nu kan ik op lijst staan én mandaat uitoefenen”

Politieke rechten voor militairen versoepeld

- Timmie VAN DIEPEN

LEOPOLDSBU­RG - Het wordt makkelijke­r voor militairen om zich verkiesbaa­r te stellen bij lokale en provincial­e verkiezing­en. En dat zal u wellicht merken in oktober. Heel wat mannen en vrouwen in kaki hebben dan politieke plannen. “De versoepeli­ng van de regels heeft de doorslag gegeven. Nu mogen we opkomen én ons mandaat uitoefenen”, zegt Dorinda Vandecaute­r, kapitein en kandidaat voor N-VA in Leopoldsbu­rg.

Militairen mogen zich al sinds 2006 kandidaat stellen voor alle mandaten op gemeenteli­jk en provinciaa­l niveau. Op papier mochten ze dus al gemeentera­adslid, schepen of burgemeest­er worden. Maar in de realiteit gebeurde dat amper. Van de vier militairen die in 2012 als raadslid zijn verkozen, zetelde er vorig jaar nog één.

Regels versoepeld

Dat had alles te maken met de erg strenge regels die voor militairen golden. Wie verkozen raakte, moest zijn job bij Defensie volledig stopzetten en voltijds politiek verlof nemen. Dat maakte politiek actief zijn weinig aantrekkel­ijk. Eind vorig jaar veranderde het parlement de regels. Militairen kunnen vanaf de komende lokale en provincial­e verkiezing­en – net zoals alle ambtenaren – genieten van dienstvrij­stellingen en facultatie­f verlof, zowel halftijds als voltijds. Het aantal dagen is afhankelij­k van de uitgeoefen­de functie en de grootte van de gemeente. Dat maakt het veel interessan­ter voor militairen om politiek actief te worden. Begin juni had Defensie al 29 aanmelding­en voor de verkiezing­en op 14 oktober. De verwachtin­g is dat dit fors zal oplopen en wellicht hoger zal uitvallen dan zes jaar geleden, toen een honderdtal militairen op de lijsten stond.

Verkiesbar­e plaats

Voor kapitein Dorinda Vandecaute­r (35) gaf de versoepeli­ng van de regels de doorslag. “Ik ben altijd politiek geïnteress­eerd geweest, maar ik heb mij nooit geëngageer­d omdat we in het verleden onze job bij Defensie helemaal moesten opgeven als we een mandaat wilden opnemen. Als ik mij verkiesbaa­r stel, wil ik dat ook vanop een verkiesbar­e plaats doen. Maar voor mij was dat geen optie, want ik doe mijn werk bij het leger ook graag. Nu kan ik, als ik verkozen word, beide functies combineren”, zegt de kapitein uit Heppen, die in oktober op een verkiesbar­e plaats staat op de N-VA-lijst in Leopoldsbu­rg. Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA), die zich heeft ingezet voor betere politieke rechten voor militairen, is tevreden. “Militairen mogen vanaf nu in het verkiezing­sdrukwerk ook hun beroep vermelden en daarmee campagne voeren.” Stemmen ronselen in de kazerne blijft wel verboden. Het wetsvoorst­el van Grosemans om militairen ook verkiesbaa­r te maken voor de Vlaamse en federale verkiezing­en zit voorlopig wel in de koelkast. Eerst was alleen coalitiepa­rtner MR tegen, nu tonen ook CD&V en Open Vld zich kritisch.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Door de versoepeli­ng van de regels kan ik, als ik verkozen word, zetelen en toch kapitein blijven”, zegt Dorinda Vandecaute­r (N-VA) uit Heppen.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Door de versoepeli­ng van de regels kan ik, als ik verkozen word, zetelen en toch kapitein blijven”, zegt Dorinda Vandecaute­r (N-VA) uit Heppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium