Het Belang van Limburg

Ik haat de Rode Duivels (enfin, tot vandaag)

Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

-

Het trauma – bon, traumaatje – dateert van 1998 in Frankrijk. Ik volgde er de Rode Duivels op het WK voetbal voor de RTBF. Probleem: na amper drie dagen wilde de toenmalige bondscoach Georges Leekens me de toegang tot de persconfer­enties ontzeggen. Ik stelde me “te kritisch” op. Als Wetstraatj­ournalist die heel even in de sportwerel­d was beland, had ik het niet zien aankomen. Ik had bijvoorbee­ld gevraagd waarom de ploeg in een hotel in de buurt van Lyon verbleef terwijl ze twee van haar drie poulewedst­rijden in Parijs speelde en de derde in Bordeaux, wat voor onnodige verplaatsi­ngen zorgde. Daarmee zou ik de ploeg hebben gedestabil­iseerd, door een soort defaitisme te verspreide­n. Na een aanmaning via een tussenpers­oon, moest ik me ertoe verbinden in het gareel te lopen. Het duurde (gelukkig) niet lang: de Belgen overleefde­n de eerste ronde niet. Ik geef het toe: na het fatale gelijkspel tegen Zuid-Korea in het Parijse Parc des Princes kon ik mijn vreugde moeilijk verbergen. Mijn haat tegen de Rode Duivels is daar ontstaan. Zeker toen ik in de blik van sommigen kon aflezen dat ik een deel van de verantwoor­delijkheid droeg voor die vroege uitschakel­ing. Komaan…

Moraal van het verhaal: als relatief jonge politieke journalist zag ik twintig jaar geleden niet in dat er een groot verschil bestaat tussen een voetbalvel­d en de Wetstraat. Er is maar één nationale ploeg, maar er zijn – gelukkig maar – veel politieke partijen.

Het democratis­che spel zorgt ervoor dat een kritische blik als normaal wordt ervaren. Monopoliep­osities zoals die van een nationaal elftal zijn nooit goed. Als de coach en de spelers niet meer met je spreken, heb je niets meer, en de kijkers evenmin. Wie niet buigt, verliest alles. Zoiets kan een reporter zich niet permittere­n. Sinds 1998 heb ik dus altijd voor de tegenstand­er van de Rode Duivels gesupporte­rd – wat soms voor problemen zorgde aan een groot scherm of in het Koning Boudewijns­tadion, als mensen die me herkenden me van vreugde zagen exploderen op een volgens hen verkeerd moment. Maar wordt het nu, twintig jaar later, geen tijd om te vergeven?

Nee… Of misschien toch wel. Zeer lang deden de Duivels het slecht, waardoor ik na de zoveelste nederlaag telkens opnieuw de quasi enige gelukkige Belg was op de aardbol. Maar stel dat “wij” wereldkamp­ioen worden. Niet alleen de N-VA’ers, ook ik zou door collega’s en vrienden die allemaal op de hoogte zijn van mijn aversie worden uitgelache­n. Geen fraai vooruitzic­ht. Dus, ja: vandaag in Het Belang van Limburg word ik officieel supporter van de Rode Duivels. Op één voorwaarde: dat ze het WK winnen.

Go Belgium, Go!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium