Het Belang van Limburg

Seehofer gunt Merkel twee weken respijt in migratiecr­isis

-

BERLIJN - De Duitse regering blijft dan toch (nog even) overeind. De Beierse CSU geeft kanselier Merkel (CDU) twee weken respijt om een Europese oplossing voor de migratiecr­isis te vinden.

Echt ontmijnd is de crisis tussen zusterpart­ijen CDU en CSU over het al of niet terugwijze­n van vluchtelin­gen aan de Duitse grens niet. CSU-voorzitter en minister van Binnenland­s Zaken Horst Seehofer wil migranten die al in andere EU-landen geregistre­erd zijn aan de grens terugsture­n. Dat is volgens hem nodig omdat de migratiedr­uk in Duitsland niet langer houdbaar is.

Op 14 oktober zijn er in Beieren regionale verkiezing­en, en de CSU is bang voor de verdere doorbraak van de antimigrat­iepartij Alternativ­e für Deutschlan­d.

Bijna gestruikel­d

Kanselier Merkel is echter tegen de door Seehofer aangekondi­gde Duitse aanpak omdat die volgens haar voor nog meer chaos in Europa zou zorgen. Merkel blijft erbij dat enkel een solidaire Europese oplossing de migratiepr­oblematiek kan oplossen. Afgelopen weekend leken de Unionspart­eien af te stevenen op een breuk, en dat zou ook de val van de Grote Coalitie betekenen. Maar er kwam geen val, wel een voorlopig bestand tussen de twee protagonis­ten. Tot 1 juli zal Duitsland geen vluchtelin­gen aan de grens terugsture­n. Als Merkel er tegen dan niet uit is, dreigt Seehofer alsnog met strengere grenscontr­oles te komen. “Ik zal de maatregele­n voorbereid­en zodat ik ze kan invoeren”, zei hij na een vergaderin­g met de CSU-leiding in München.

Aquarius

Voor Merkel staat daarmee op de Europese top van volgende week ook het voortbesta­an van haar coalitie en haar eigen leiderscha­p op het spel. De kans op een doorbraak op de Europese Raad op 28 en 29 juni is klein. Gisteravon­d ontving Merkel de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte in Berlijn. De populistis­che regering in Rome zette vorige week de Europese migratiecr­isis op scherp door het vluchtelin­genschip Aquarius de toegang tot Italië te weigeren.

Uit de jaarlijkse cijfers van het Europese asielonder­steuningsb­ureau EASO bleek overigens dat het aantal asielaanvr­agen in de EU en enkele andere WestEurope­se landen met 44 procent is afgenomen, van 1,3 miljoen in 2016 naar 728.000 vorig jaar. Ook in de eerste helft van dit jaar is de tendens dalend. Duitsland krijgt wel nog steeds het grootste aantal aanvragen. In België bleef het aantal stationair: 18.340 vorig jaar, 18.280 in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium