Het Belang van Limburg

Komiek John Cleese: “Mijn slechtste publiek? Die rotzakken in Hasselt”

- Tommy HUYGHEBAER­T/Joos MEESTERS

HASSELT - Monty Python-komiek John Cleese noemt de Belgen die naar zijn voorstelli­ng in Hasselt gingen het slechtste publiek van zijn hele tournee. De Belgen – of zijn het nu spruiten, fluimen of ellendige Belgische rotzakken – zijn al meer dan 45 jaar lang een volk dat de komiek met veel plezier schoffeert.

“Net de 35ste van mijn 35 shows afgerond”, tweette de Britse verpersoon­lijking van comedy John Cleese gisteren iets na middernach­t. Waarna hij alle toeschouwe­rs verdeelt in beste of slechtste publiek. Bij de beste: de toeschouwe­rs die een kaartje kochten voor zijn show ‘The Last Time To See Me Before I Die’ in Helsinki, Reykjavik, Bergen, Kopenhagen, Zwolle, Hamburg, Keulen, Breda, Haarlem, Zurich, Frankfurt, Wenen en Zagreb. De slechtste show? “Die met de luie, dikke, met bier doordrenkt­e, pseudo-Franse Belgische rotzakken in Hasselt. Het is als Moby Dick voorlezen aan nomaden”, omschrijft hij zijn ervaring in het Ethias Theater.

Korrel zout

Yannick Heyligen (26) uit Hasselt was erbij op 30 mei. “Ik denk dat je die tweet met een korrel zout moet nemen. Volgens mij overdrijft hij zwaar om het grappig te maken. Ik vond het optreden alleszins echt top. Het was niet enkel humor, maar je leerde ook iets over hoe Cleese naar humor kijkt. Ik denk dat iedereen ervan genoten heeft. Het enige spijtige was dat het enorm benauwd was in de zaal, waardoor iedereen achteraf zo snel mogelijk weg wilde.” Ook Erik Vanderfees­ten uit Hechtel zat te zweten in de zaal. “Voor mij was het een teleurstel­ling. Ik vind Cleese nog steeds een briljante komiek, maar van zijn doortocht in Hasselt had ik meer verwacht. Ik hoopte op een actuele comedyshow, maar hij vertelde alleen wat leuke anekdotes tussen fragmenten uit zijn carrière die je ook gratis op YouTube kan zien. En daarvoor moest je dan meer dan 40 euro betalen.” Cleese mag niet klagen over het publiek in Hasselt, vindt Vanderfees­ten. “Hij werd gerespecte­erd en er is gelachen. Hij heeft zelfs een staande ovatie gekregen. Ik denk dat je die tweet dan ook moet zien als typische Cleese-humor. Hij heeft al vaker uitgehaald naar de Belgen en deze tweet past in die traditie.”

Running gag

Het is inderdaad niet de eerste keer dat Cleese of een van zijn collega’s van Monty Python met de Belgen lacht. Eigenlijk is de tweet van Cleese zelfs een vervolg op een sketch uit Monty Python and The Flying Circus uit 1973. In die sketch gaat Michael Palin op zoek naar de meest denigreren­de term voor Belgen. Wordt voorgestel­d: de Belgen gewoon te negeren, of ze spruiten, fluimen of gewoon Belgen te noemen omdat dat al minachtend genoeg is. Uiteindeli­jk wint Miserable Fat Belgian Bastards, of ellendige vette Belgische rotzakken het als meest gepaste term voor de inwoners van ons landje.

Mijn slechtste publiek: die luie, dikke, met bier doordrenkt­e, pseudoFran­se Belgische rotzakken in Hasselt

John CLEESE

 ?? FOTO HBVL ?? “Miserable fat Belgian bastards”, of ellendige vette Belgische rotzakken. Lachen met ons landje is een traditie die de komieken van Monty Python al langer volhouden.
FOTO HBVL “Miserable fat Belgian bastards”, of ellendige vette Belgische rotzakken. Lachen met ons landje is een traditie die de komieken van Monty Python al langer volhouden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium