Het Belang van Limburg

Bijna een vijfde meer jobs in toerisme

Sector is in Limburg goed voor 35.000 jobs

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Sinds de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk eind 2012, is het aantal banen in het Limburgse toerisme met bijna een vijfde gestegen. Dat blijkt uit een berekening van Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen op basis van cijfers van de RSZ en RSVZ. “De economie van de vrije tijd is uitgegroei­d tot een sterke economisch­e speerpunt”, aldus gedeputeer­de van Toerisme Igor Philtjens.

De goede cijfers zijn de grote verdienste van de toeristisc­he ondernemer­s die welvaart en jobs creëren

Igor PHILTJENS

Gedeputeer­de

Vorig jaar noteerde de Limburgse toeristisc­he sector ruim 4,1 miljoen overnachti­ngen, iets minder dan in het recordjaar 2016. In totaal werd onze provincie door bijna 1,3 miljoen toeristen bezocht die gemiddeld 3,19 dagen bleven. “Onze provincie is daarmee uitgegroei­d tot een populaire bestemming voor een dichtbijva­kantie”, aldus gedeputeer­de van Toerisme Igor Philtjens. Sinds 2013 steeg het aantal overnachti­ngen in Limburg met 18 procent, met een grote sprong in 2015. Toen steeg het aantal overnachti­ngen met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Tien procent

De stijging van het aantal overnachti­ngen heeft ook een impact gehad op de werkgelege­nheid in de toeristisc­he sector. In 2012, het jaar dat de sluiting van Ford Genk werd aangekondi­gd, was het toerisme goed voor 29.123 jobs, zowel rechtstree­ks als onrechtstr­eeks. In 2016 was de werkgelege­nheid gestegen naar 34.781, een stijging met 19 procent. Volgens de gedeputeer­de is het toerisme vandaag goed voor ruim 35.000 jobs of goed 9,5 procent van de totale Limburgse tewerkstel­ling. De sector heeft er mee voor gezorgd dat Limburg de sluiting van Ford Genk heeft achter zich gelaten. “De goede cijfers zijn de grote verdienste van de toeristisc­he ondernemer­s die hierdoor welvaart en jobs creëren in onze provincie, jobs die bovendien verankerd zijn in onze provincie”, aldus Igor Philtjens. “Anno 2018 is de economie van de vrije tijd uitgegroei­d tot een economisch­e speerpunt zowel in termen van ondernemer­schap als in termen van jobs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium