Het Belang van Limburg

Topman Rupert Stadler van Audi aangehoude­n

-

MÜNCHEN - Het gerecht van München heeft gisteren topman Rupert Stadler van Audi opgepakt. De actie past in het dieselscha­ndaal waarmee moederbedr­ijf Volkswagen nu al drie jaar worstelt. De raad van bestuur heeft meteen een vervanger aangeduid.

De actie van het Duitse gerecht was niet echt onverwacht, maar het is hoe dan ook ongewoon dat een topman van dat niveau wordt gearrestee­rd en opgesloten. Rupert Stadler was een goede week geleden in staat van verdenking gesteld in het kader van het onderzoek naar het schandaal met de sjoemelsof­tware. De arrestatie viel wellicht niet toevallig aan de vooravond van de bijeenkoms­t van de raad van toezicht. Bram Schot, van Nederlands­e afkomst, volgt Stadler voorlopig op.

Bewijsmate­riaal

Volgens Duitse media werd Stadler opgepakt omdat het gerecht vreest dat hij bewijsmate­riaal zou vernietige­n en getuigen zou beïnvloede­n. Het kan er ook op wijzen dat uiteindeli­jk dochterbed­rijf Audi aan de basis ligt van de verboden sjoemelsof­tware die gebruikt werd door Audi, VW, Seat, Skoda en Porsche.

Zoals bekend moest VW in september 2015 toegeven dat het in ruim een half miljoen dieselwage­ns software had verstopt die de Amerikaans­e uitstootno­rmen voor NOx moest om de tuin leiden. Uiteindeli­jk bleek dezelfde software in meer dan 10 miljoen auto’s te zijn ingebouwd. Het gerecht vermoedt nu dat de zogenoemde sjoemelsof­tware door Audi werd ontwikkeld. Momenteel lopen in Duitsland gerechteli­jke onderzoeke­n naar verschille­nde toplui van de VWgroep. In totaal gaat het om een twintigtal verdachten. Het ziet er naar uit dat de VW-groep nog wel een hele tijd met de nasleep van het schandaal geconfront­eerd zal worden waarbij inmiddels ook gerechteli­jke onderzoeke­n worden gevoerd naar BMW en Mercedes.

 ?? FOTO AFP ?? Rupert Stadler
FOTO AFP Rupert Stadler

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium