Het Belang van Limburg

Na z’n werk logeert Poolse bouwvakker in Center Parcs

-

PEER/LOMMEL - Wie deze zomer een verblijf heeft geboekt in een bungalowpa­rk als Center Parcs, moet niet schrikken wanneer zijn buren geen toeristen maar Poolse of Roemeense bouwvakker­s zijn. “We zien de vraag van werkgevers inderdaad stijgen, maar we blijven een vakantiepa­rk”, klinkt het bij Centerparc­s België. “En ze moeten zich aan gedragsreg­els houden.”

Nu de economie volop aantrekt en de krapte op de arbeidsmar­kt zich sterker dan ooit laat voelen, schakelen bedrijven noodgedwon­gen meer buitenland­se werkkracht­en in. Ook het aantal ondernemer­s dat arbeidsmig­ranten inhuurt voor tijdelijke opdrachten, stijgt. Al die mensen moeten natuurlijk huisvestin­g krijgen, vaak voor enkele maanden. “En ja, dan komen ze vroeg of laat ook bij ons en onze collega’s terecht”, zegt Liesbeth Vandamme, verkoopdir­ecteur bij Center Parcs België, met bungalowpa­rken in Peer en Lommel. “Ondanks de stijgende vraag vormt dit soort verhuur minder dan één procent van onze totale omzet. En de huurders blijven nooit langer dan drie maanden, dat is voor ons het absolute maximum. Bovendien doet het fenomeen zich meer voor tijdens het laagseizoe­n, want tijdens de topperiode­s zijn we meestal volgeboekt. Hoe dan ook blijven we in de eerste plaats een vakantiepa­rk. Op elke 100 huisjes die we uitbaten, denk ik dat er gemiddeld hooguit een vijftal voor langere tijd verhuurd zijn.”

Vakantiege­voel

Of die tijdelijke bewoning toch niet een beetje nefast is voor het vakantiege­voel? “Zo ver laten we het uiteraard niet komen”, zegt Vandamme. “Contractue­el zijn er duidelijke afspraken, een soort gedragsreg­els die overlast voor de vakantiega­ngers moeten vermijden. Daar zien we strikt op toe. Van eventuele klachten heb ik alvast geen weet.” Naast Center Parcs kent ook uitbater van bungalowpa­rken Roompot het fenomeen. Hier bedraagt de verblijfsd­uur maximaal drie weken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium