Het Belang van Limburg

“Dankzij gamen Engels geleerd op mijn zevende”

Gameontwik­kelaar Philippe Mesotten (24) jaagt zijn droom na

- Joos MEESTERS

ZWEVEGEM - Bij de Britse computersp­elontwikke­laar Traveller’s Tales werkte hij aan de populaire LEGO-games, maar na een half jaar hield Philippe Mesotten (24) het voor bekeken. Hij richtte zijn eigen bedrijfje Not A Company op en is goed op weg om zijn droom waar te maken: een eigen game op de markt brengen.

Philippe Mesotten groeide op in Peer en Genk, maar volgde een jaar geleden de liefde naar het West-Vlaamse Zwevegem. Op zijn 24ste mag hij zich ceo noemen van zijn eigen bedrijf. “Ceo van mezelf dan toch”, lacht hij. “Ik ben alleen begonnen met Not A Company, later is een schoolkame­raad erbij gekomen.”

Ben je altijd een fervent gamer geweest?

“Al zolang ik me kan herinneren. De twee games die ik wellicht het meest gespeeld heb, zijn de roleplayin­ggame ‘Nox’ en de strategy game ‘Command & Conquer 3’. Dankzij ‘Nox’ heb ik Engels geleerd toen ik zeven jaar was. En aan ‘Command & Conquer’ was ik verslaafd. (lacht) Dat speelde ik wel tien uur per dag als ik de kans had. Bij dat spel was er ook een extensie waarmee je zelf levels kon bouwen. Dat was een openbaring voor me.”

Het was al snel duidelijk dat je zelf games wilde ontwikkele­n?

“Toen die nieuwe studierich­ting in Kortrijk werd geopend, stond mijn keuze vast. De opleiding was superpleza­nt maar ook extreem zwaar. Fijn, spellekes maken, denken mensen vaak. Maar we zijn met 350 gestart en uiteindeli­jk met 45 afgestudee­rd.”

Je ging in Groot-Brittannië aan de slag om er mee te werken aan de Lego-games. Ik las dat je teruggekee­rd bent voor de Belgische trappist.

“(lacht) Ik drink wel graag een biertje, maar eigenlijk kriebelde het te hard om zelf iets te maken. Ik denk dat we in Groot-Brittannië met tweehonder­d aan hetzelfde spel werkten en dan doet iedereen maar een heel klein stukje in een gigantisch­e puzzel. Ik deed de special effects, bijvoorbee­ld de magiestral­en als Voldemort van Harry Potter met zijn toverstaf zwaaide. Maar eigenlijk wilde ik complete controle over mijn eigen ideeën. Zelf iets uitbouwen, dat was de grote droom.”

En valt dat mee?

“Een eigen bedrijfje is een stap in het onbekende, maar ook spannend en leuk. Onze eerste game ‘Hoverloop’ is nog in ontwikkeli­ng, maar is wel al online te koop via het platform Steam, zeg maar bol.com voor games. We verkopen het tegen een lagere prijs en intussen blijven we op basis van de feedback die we krijgen verder ontwikkele­n. In februari hopen we ook uit te komen voor pc en Xbox, maar daarvoor zijn we nog op zoek naar een uitgever.”

Wat voor spel is het?

Hoe het straks ook uitdraait, ik denk dat ik nooit zal stoppen met games maken, daarvoor doe ik het veel te graag Philippe MESOTTEN

Gameontwik­kelaar

“Er zijn verschille­nde modi: een schietgeve­cht tussen drones, alleen of in teams, of allemaal samen tegen eindeloze golven van vijanden. Maar je kunt bijvoorbee­ld ook airhockey spelen, waarbij je de puck in de goal van je tegenstand­er moet schieten. Het is niet het grote verhaal maar eerder een Arcadespel om gezellig samen met vrienden te spelen, zoals ik zelf vroeger uren gedaan heb. Het is ook geen gewelddadi­ge game, er spatten geen darmen uit elkaar.” (lacht)

Hoe lang zijn jullie al aan ‘Hoverloop’ aan het werken?

“Bijna twee jaar, waarvan een hele tijd fulltime, soms tot 14 uur per dag. Soms denk je wel: waar ben ik mee bezig? Maar het is ook superleuk om te doen. Momenteel gaat alle energie naar het ontwikkele­n van ‘Hoverloop’, daarna zien we wel verder. En intussen doe ik nog freelance werk voor andere bedrijven om de rekeningen te betalen. Maar hoe het straks ook uitdraait, ik denk dat ik nooit zal stoppen met games maken, daarvoor doe ik het veel te graag.”

 ?? FOTO VDB ?? Philippe Mesotten: “Mij een nerd noemen? Dat mag.”
FOTO VDB Philippe Mesotten: “Mij een nerd noemen? Dat mag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium