Het Belang van Limburg

“Ik voel me in topvorm”

België - Panama 3-0 houdt Rode Duivels weer recht op cruciaal moment

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Sochi

Twee schoten op doel en vier ernaast. Meer kregen de moedige Panamezen niet klaar tegen de Rode Duivels. Maar die ene grote kans kwam er dus wel. In minuut 54. Carrasco liet Murillo zomaar lopen, maar Thibaut Courtois stond pal. Alweer. “Ik voel dat de topvorm er is”, aldus de keeper uit Bilzen.

Als keeper het terrein oplopen voor een wedstrijd tegen Panama. Met alle respect voor Panama, maar dan weet je dat het een rustige avond wordt. Thibaut Courtois houdt wel van een tv-serietje. ‘Suits’ bijvoorbee­ld. Hij had gisterenav­ond het laatste seizoen van deze Amerikaans­e dramaserie kunnen bekijken in doel. We overdrijve­n natuurlijk. Maar veel kansen voetbalde Panama niet bij mekaar. “In de eerste minuut moest ik al wel even tussenkome­n, dat was belangrijk, zo voelde ik meteen dat ik in de match zat”, aldus Courtois.

Murillo

In minuut 54 moest hij de keepershan­dschoenen pas echt uit de mouwen steken. Carrasco liet Murillo zomaar in zijn rug lopen. Vertonghen deed nog wat hij kon, maar het was uiteindeli­jk Courtois die de meubelen moest redden. “Hij controleer­de de bal niet echt goed”, haalt de Bilzenaar die fase zich weer voor de geest. “Daarom besloot ik om zo snel mogelijk in zijn voeten te duiken, mijn benen goed dicht te houden en het blok te zetten. Had hij die bal wel perfect aangenomen, zou ik afgewacht hebben. Het was natuurlijk een belangrijk moment, als zij langszij waren gekomen, had dat hen weer vertrouwen gegeven en moesten wij opnieuw beginnen jagen achter de 2-1.” Zelfs een erg verre lob van een Panamees, nadat de ref al gefloten had, ranselde Courtois nog uit zijn doel. “Als keeper wil je geen enkele bal in je netten zien belanden, ook als het spel al afgefloten is”, lachte Courtois. “Daarom tikte ik hem nog over de lat. Ook om een sig- naal te geven aan de tegenstand­er: ‘Zelfs deze gaat er niet in’. Of ik naar dit WK gepiekt heb? Ik voel dat de topvorm er is, ja. Nu is het aan mij om die vast te houden.”

Wereldgoal

Het duurde nochtans ook lang voordat de Belgen zelf een gaatje hadden gevonden in de Panamese defensie. Courtois: “Voor rust speelden we misschien niet zo goed, maar dat had ook te maken met de omstandigh­eden. We hadden niet één keer getraind in het stadion, daardoor waren we niet gewoon aan de grasmat. Ook het feit dat dit onze eerste wedstrijd was in Rusland zal wel meegespeel­d hebben. Panama gooide zich voor elke bal en probeerde ons het voetballen te beletten. We hadden de flanken meer kunnen opzoeken, dat hebben we tijdens de rust bijgestuur­d. Mertens brak de ban met een wereldgoal en Lukaku duwde er ook nog knap twee binnen.”

Eén of twee werkpuntje­s

Courtois hield opnieuw de nul, erg belangrijk voor het vertrouwen op dit WK. “Natuurlijk doet dat deugd. We hebben als ploeg goed verdedigd. Carrasco en Meunier stonden hoog, daardoor moesten ze het vaak met drie doen achterin. Natuurlijk zullen we tegen landen als Spanje of Brazilië meer kansen weggeven dan vandaag, maar dat is ook logisch in een topwedstri­jd, helemaal anders dan tegen Panama. We zullen deze match analyseren en ik ben er zeker van dat de coach één of twee werkpuntje­s zal vinden, waardoor we volgende keer opnieuw sterker voor de dag kunnen komen.”

 ??  ?? Thibaut Courtois: “We zullen deze match analyseren en ik ben er zeker van dat de coach één of twee werkpuntje­s zal vinden.”
Thibaut Courtois: “We zullen deze match analyseren en ik ben er zeker van dat de coach één of twee werkpuntje­s zal vinden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium