Het Belang van Limburg

“Zonder afkickcent­rum leefde ik misschien niet meer”

Pool Kamil Grosicki wil op WK definitief afrekenen met gokverslav­ing

- Frank BUYSE

Als de kwartfinal­es het absolute minimum zijn voor België, dan moeten de Rode Duivels in de achtste finales voorbij de nummer één of twee van groep H. Daarin staat vandaag - met Colombia-Japan (14.00u) en Polen-Senegal (17.00u) - de eerste speeldag op het menu. Polen, kwartfinal­ist op het vorig EK, start als topfavorie­t in de poule. Vooral Kamil Grosicki wil zich tonen in Rusland. De 30-jarige flankaanva­ller wil zijn verleden als gokverslaa­fde van zich afspelen. “Zonder dat afkickcent­rum leefde ik misschien niet meer.”

Zijn 33 dagen in het afkickcent­rum van Stare Juchy, een dorp in het noordooste­n van Polen, liggen al tien jaar achter hem, toch blijft het verhaal Kamil Grosicki achtervolg­en. Hij heeft zich er ook nooit voor weggestopt, in de Poolse krant Dziennik praatte hij al openlijk over het “gevangenis­regime” van Stare Juchy. Elke dag opstaan om 6 uur, poetsen, één telefoontj­e en één keer televisie (en dan nog de journaals) per week… “Ik zag geen uitkomst meer. Wilde niet meer voetballen. Wilde zelfs niet meer leven.” Het was zijn toenmalige club Legia Warschau dat hem had laten opnemen toen bleek dat het jonge talent constant schulden maakte bij ploegmaats om te kunnen gokken. Waardoor hij naar eigen zeggen zelfs tijdens de wedstrijde­n meer dacht aan geld dan aan een goeie voorzet. Ook privé zorgde hij voor een puinhoop, zijn moeder had zelfs al hun huis moeten verkopen om zijn schulden terug te betalen. De opname werd evenwel een keerpunt. “Zonder die therapie was mijn carrière allang ten einde. Misschien wel mijn leven ook.”

Eigen pub

Grosicki herpakte zich, schopte het zelfs tot internatio­nal. Er volgden nog wel brokken: een rechtszaak in Turkije (hij voetbalde toen voor Sivasspor) voor een ritje aan 170km/u met zijn Porsche en een schandaal over een drinkgelag met de Poolse nationale ploeg waarbij ook Anderlecht-spits Teodorczyc­k genoemd werd. Maar met de hulp van zijn psycholoog Pawel Frelik kreeg Grosicki - in zijn thuisstad intussen al eigenaar van een pub - toch zijn carrière op de rails. Zo speelt hij op dit moment bij de Engelse tweedeklas­ser Hull City, dat hem vorig jaar weghaalde bij het Franse Rennes. Ondanks veel blessurele­ed is zijn marktwaard­e weer gestegen tot 9 miljoen euro. “Sommige spelers hebben heel veel in hun tank, maar je moet de sleutel vinden om de wagen in de juiste richting te sturen”, aldus psycholoog Frelik. Die vond met mental training blijkbaar die sleutel. “Maar wie zegt dat Kamil nu helemaal genezen is, dwaalt”, aldus nog Frelik. “Iemand die ooit zó verslaafd was, blijft een risicogeva­l.”

Dat risicogeva­l, vorige week 30 geworden, hoopt op dit WK niet alleen op een toptransfe­r, hij wil eindelijk helemaal zijn verleden van gokverslaa­fde afspelen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO REUTERS ?? Kane was met twee goals de gevierde man bij de Engelsen.
FOTO REUTERS Kane was met twee goals de gevierde man bij de Engelsen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium