Het Belang van Limburg

“Veel bewonderin­g voor Hasi”

KRISTAL ABAZAJ wil tweede Albanees worden die schittert in het Astridpark

- Jurgen GERIL

Ruw Kristal of geslepen Kristal. Dat moet nog blijken, maar Anderlecht-aanwinst Kristal Abazaj (21) arriveerde in Brussel voor de eerste trainingen. De pijlsnelle flankspele­r wil bij paars-wit in de voetsporen van Besnik Hasi treden en daagde meteen ook een Albanese landgenoot bij Oostende uit.

Je kunt van Kristal Abazaj niet zeggen dat hij robuust is. Noem hem veeleer pezig, een sprinterst­ype. Anderlecht haalde hem in april al weg uit Albanië voor zo’n half miljoen en niet veel later zwierde Marc Coucke beelden op Twitter. “Drie goals in twee matchen, waaronder deze geweldige vrije trap”, tweette Coucke. “Hou nog wat over voor ons.” Abazaj lacht. “Ik ben zo blij om hier te zijn. Ik sprak de voorzitter nog niet, maar ben ervan overtuigd dat ik iets kan betekenen voor Anderlecht. Ja, ik heb een goeie sprint en een goeie vrije trap, maar daar moet ik nu nog niet over praten.”

De flankaanva­ller kon ook naar Dinamo Zagreb, Chievo en Basel, maar koos voor RSCA. “Anderlecht was het beste team dat mij wou. Jullie competitie is natuurlijk intensieve­r dan de Albanese en ik zal wat aanpassing nodig hebben, maar de integratie zal wel vlot verlopen. Over een maandje komt mijn familie en bij Oostende speelt met Sindrit Guri een vriend van mij die ik ken van bij de Albanese beloften. We zullen steun zoeken bij elkaar. Al hoop ik dat onze vriendscha­p blijft duren. Ik speel voor het beste team in België, Sindrit niet.” (lacht) Volgens RSCA is Abazaj het grootste talent uit zijn land. Topclub Skënderbeu leende hem vorig jaar uit aan Luftëtari en daar pakte hij uit met negen goals en twee assists in 28 matchen. Abazaj was dé snelste speler, maar Besnik Hasi relativeer­de dat al. “Pijlsnel in Albanië, betekent niet dat je ook pijlsnel bent in België”, zei Hasi over zijn landgenoot. Abazaj kan het plaatsen en wil na Hasi de tweede Albanees worden die schittert bij Anderlecht. “Ik ken Hasi niet persoonlij­k, maar weet dat hij belangrijk was voor deze club en daar heb ik bewonderin­g voor. Hasi speelde met Anderlecht in de Champions League tegen Manchester United en Real Madrid. Ik hoop dat ik dat ooit evenaar. Misschien komen Besnik en ik wel met elkaar in contact.”

Over een maandje komt mijn familie en bij Oostende speelt met Sindrit Guri een vriend van mij die ik ken van bij de Albanese beloften. We zullen steun zoeken bij elkaar

Kristal ABAZAJ

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Abazaj landde gisteren in Zaventem. “Ik ben ervan overtuigd dat ik iets kan betekenen voor Anderlecht.”
FOTO OLIVIER MATTHYS Abazaj landde gisteren in Zaventem. “Ik ben ervan overtuigd dat ik iets kan betekenen voor Anderlecht.”
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium