Het Belang van Limburg

“Benieuwd of ik hersteld ben van Zwitserlan­d”

Maarten Wynants heeft al meer dan vijftig koersdagen op de teller staan

- Rob RODIERS

Zondag beëindigde Maarten Wynants de Ronde van Zwitserlan­d nog als 84ste. Vandaag zit hij alweer in het zadel voor Halle-Ingooigem, de semiklassi­eker waarin hij in 2007 derde finishte. “Ik ben benieuwd hoe de benen zullen aanvoelen. Het kan twee kanten uitgaan: of ik ben heel goed, of heel slecht”, grinnikt de 36-jarige Helchteren­aar, die al meer dan 50 koersdagen op de teller heeft staan.

Maarten Wynants’ seizoen startte al op 16 januari, ver weg in Port Adelaide waar de Tour Down Under op gang werd gevlagd. Intussen, ruim vijf maanden later, heeft de routinier van LottoNL-Jumbo meer dan 7.000 wedstrijdk­ilometers bij elkaar gefietst. Kortom, de vermoeidhe­id laat zich stilaan voelen.

“Wat maakt dat ik hele goede dagen in het zadel afwissel met hele slechte”, verklapt Wynants. “Neem nu de Ronde van Zwitserlan­d: de eerste twee dagen vlotte het voor geen meter, maar vanaf dag drie begon ik stelselmat­ig te verbeteren. In die mate zelfs dat ik in de zesde etappe mee in het offensief trok. Vraag me niet hoe dat kwam. Ik heb er geen verklaring voor.”

BK in Binche

Het is voor Wynants dan ook bang afwachten of hij vandaag over het juiste stel benen beschikt voor Halle-Ingooigem. “Inderdaad. Het kan twee kanten uitgaan: of ik ben heel goed, of heel slecht. Het zal vandaag snel duidelijk worden, vermoed ik (lacht). Hopelijk ben ik voldoende hersteld van Zwitserlan­d. Ik vind Halle-Ingooigem namelijk wel een leuke koers. Al spookt het BK, mijn laatste opdracht voor de zomerbreak, ook al door mijn hoofd. Er wacht ons een mooi parcours in Binche. Wil ik meedoen om winst zal het echter zaak zijn om te anticipere­n, zoals negentig procent van het peloton dat zal willen doen (lacht). Hopelijk krijgen we zondag een scenario à la Tervuren, toen een grote groep heel vroeg een definitiev­e kloof sloeg. Maar dan moet ik natuurlijk nog de benen hebben om mee te zijn.”

Van Poppel

Maar eerst vandaag. Team LottoNL-Jumbo brengt slechts vijf renners aan de start. Betekent dit dat Wynants en de zijnen het initiatief aan de anderen overlaten? “Dat zal de wedstrijd uitwijzen. Ik weet wel dat we ons niet bij voor- baat kansloos achten”, zegt Maarten. “Met Danny van Poppel hebben we iemand die mee om de zege kan sprinten. Danny reed niet alleen een sterke Giro, nadien bewees hij meermaals dat het vat nog lang niet af is.”

Geen Tour

Voor aanvang van de Ronde van Zwitserlan­d prijkte Wynants’ naam nog op de longlist voor de Tour. Intussen heeft LottoNL- Jumbo zijn achttal voor La Grande Boucle geopenbaar­d en van de Helchteren­aar is geen sprake meer. Geen zesde Tour dus voor Wynants.

“Net niet, heet dat dan”, zegt Maarten zonder een zweem van ontgoochel­ing in zijn stem. “Ik heb intussen al de nodige vakantiepl­annen gesmeed. In het gezelschap van mijn familie zal ik in het Italiaanse Livigno een hoogtestag­e van meer dan twee weken afwerken. Voorafgaan­d springen we ook nog enkele dagen binnen bij Roel Paulissen, die in Zuid-Tirol een bed & breakfast uitbaat. Dan kan ik van de gelegenhei­d gebruik maken om er samen met Roel aan een mountainbi­kemarathon deel te nemen. Al die uren op de fiets moeten in het najaar zijn vruchten afwerpen wanneer de GP Cerami, Prudential Ride Londen-Surrey Classic, Tour of Britain, Tour of Utah en de Colorado Classic nog op het programma staan.”

Het BK spookt door mijn hoofd. Maar wil ik meedoen voor winst zal ik moeten anticipere­n, zoals negentig procent van het peloton dat zal willen doen

Maarten WYNANTS

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Maarten Wynants kwam vermoeid terug uit Zwitserlan­d.
FOTO PHOTO NEWS Maarten Wynants kwam vermoeid terug uit Zwitserlan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium