Het Belang van Limburg

Burgemeest­er stapt uit partij

Verkiezing­en in kleinste gemeente lijken onafwendba­ar

- Dirk ROEFFLAER

Burgemeest­er Claudy Prosmans van Herstappe stapt uit Gemeentebe­langen, de eenheidsli­jst van Limburgs kleinste gemeente. Hij zal voortaan als onafhankel­ijke zetelen, maar blijft wel burgemeest­er. Ook kersvers raadslid Lode Cloes stapt uit de partij.

Het was een woelige gemeentera­ad gisterenav­ond. Tijdens het punt ‘varia’ kreeg burgemeest­er Prosmans de volle laag . Uit alle hoeken werden vragen en verwijten naar hem geslingerd. Oorzaak is het artikel dat vorige week verscheen in deze krant over een anonieme brief die verstuurd was naar de burgemeest­er, de gouverneur en de lokale politie van Tongeren/Herstappe. Hierin worden acht inwoners beschuldig­d van domicilief­raude.

Jong vs oud

De burgemeest­er had in een reactie bepaalde schepenen en raadsleden persoonlij­k aangevalle­n. Zijn voorganger Serge Louwet was allesbehal­ve opgetogen omdat de burgemeest­er zei dat de ‘oude garde’ plaats moest ruimen voor jonge mensen die wel met een computer kunnen werken: “Een gemeentera­ad moet alle klassen vertegenwo­ordigen: jonge en oudere. Voor u moet de oude generatie opkrassen. Graaf Lippens is bijna 90 jaar en Tobback is er 80.” De burgemeest­er repliceerd­e: “We hebben zovele jonge kandidaten vol ambitie. Ik wil verjonging. Schepen Robeyns vond het niet kunnen dat zijn naam door het slijk werd gehaald door de burgemeest­er: “Moet ik een klacht indienen? U breekt uw twee schepenen af. Ik heb honderden telefoons gehad. Ik eis excuses. Een burgemeest­er moet achter zijn mensen staan. Trouwens wat hebt u de afgelopen drie jaar gedaan in Herstappe?” Raadslid Leon Lowet viel de burgemeest­er ook openlijk aan: “U hebt tegen de wijkagent gezegd waar hij moet gaan kijken. U had moeten zeggen dat u het zelf zou uitzoeken.”

De wijkagent heeft intussen al vier van de acht woningen bezocht: zowel de slaapkamer­s als de badkamer worden gecontrole­erd om te zien of de gedomicili­eerde personen er effectief verblijven. De burgemeest­er antwoordde: “De korpschef wilde dat de wijkagent alle 25 huizen zou gaan bezoeken, maar dat heb ik verhinderd.”

“Trek uw plan”

De burgemeest­er gaf daarna zijn ontslag. “Ik heb het gedaan met hart en ziel. Trek uw plan. We zijn nog niet in oktober. We willen één partij, maar sommigen hebben hun programma al klaar.” Lode Cloes, het jongste gemeentera­adslid, stapte ook op met een emotionele brief: “Ik ben boos en droevig over wat er van het mooie Herstappe is geworden. Sommigen houden krampachti­g vast aan hun postje. Is dat democratie? Verjonging is moeilijk. Alle ervaring overboord gooien zou stom zijn. Ik ga vanaf nu als onafhankel­ijke zetelen en ik zal niet deelnemen aan de verkiezing­en.” Een eenheidsli­jst lijkt allesbehal­ve vanzelfspr­ekend geworden. Hoe het nu verder moet in de kleinste gemeente is onduidelij­k.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Burgemeest­er Claudy Prosmans: “We willen één partij, maar sommigen hebben hun programma al klaar.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Burgemeest­er Claudy Prosmans: “We willen één partij, maar sommigen hebben hun programma al klaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium