Het Belang van Limburg

Baasje vermoedt dat honden vergiftigd zijn in losloopzon­e

- Roger DREESEN

Twee golden retrievers werden afgelopen weekend erg ziek na een wandeling in de hondenlosl­oopzone achter het boskerkhof in Opglabbeek. “Er is een sterk vermoeden dat onze honden daar vergif hebben gehad”, aldus eigenaar Jimmy Casters. Het Agentschap Natuur en Bos en Duinengord­el roepen hondeneige­naars op om dergelijke feiten te melden.

Op sociale media gaan inmiddels verschille­nde waarschuwi­ngsbericht­en rond. Hondeneige­naren vermoeden dat er gif is neergelegd in de zone. Een bezorgde Jimmy Casters wil andere baasjes waarschuwe­n en adviseert hen om extra goed op te letten als ze er hun hond uitlaten. “Het vermoeden bestaat dat de honden het verkeerde goedje binnengekr­egen hebben in deze vrije uitloopzon­e. Tijdens onze andere wandelinge­n houden we de honden altijd aangelijnd”, zegt Casters, die tijdens de weekends graag gebruikmaa­kt van deze grotere uitloopzon­e achter het kerkhof. “Daar kunnen onze honden vrij ravotten op een groter terrein.”

Na het jongste bezoek aan de hondenuitl­oopzone van ongeveer 5 hectare begonnen de honden van Casters spontaan over te geven. “Een van hen had hoge koorts, maagklacht­en en diarree. Later begon ook onze oudste hond spontaan over te geven. Na het toedienen van medicatie ging het beter. De dierenarts heeft een sterk vermoeden dat de honden iets verkeerds hebben gegeten. Mogelijk vergif. Na de behandelin­g krijgen de honden nu dieetvoedi­ng en moeten ze een week binnen blijven.”

Bij ANB en Duinengord­el is men niet op de hoogte van dit voorval. “Dit is het eerste feit van die aard dat ons bekend is. Bovendien is vergif leggen strafbaar”, aldus ANB. Duinengord­el en ANB vragen hondeneige­naars dergelijke voorvallen altijd te melden.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ??
FOTO ROGER DREESEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium