Het Belang van Limburg

Broer neergestok­en met mes vastgeplak­t aan handschoen

Openbaar Ministerie vraagt acht jaar cel

- Geert HOUBEN

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren acht jaar cel gevorderd tegen een 36-jarige man die op 5 februari met een mes zijn broer net onder de ribbenkast stak. Met levensbedr­eigende verwonding­en belandde het 39-jarige Houthalens­e slachtoffe­r in het ziekenhuis. Vandaag is de man aan de beterhand. Hij tekende gisteren present in de rechtbank, in werkbroek. De verdachte ontkent de steekparti­j niet, maar claimt dat hij nooit de bedoeling had om zijn broer te doden.

De feiten speelden zich dit jaar af in de ouderlijke woning in de Ahornstraa­t in de Houthalens­e wijk Meulenberg. Samen met zijn broer was de verdachte de keuken aan het renoveren van zijn ouders die op vakantie waren in Marokko. Er ontstond een discussie waarbij het slachtoffe­r zijn broer bestempeld­e als een junkie. Volgens het Openbaar Ministerie liep de dader daarop naar zijn schoonzus met de melding dat ze haar man moest bellen om tussen te komen. Ook zou hij geroepen hebben dat hij zijn broer zou mollen.

Niet veel later ontstond de vechtparti­j. De betichte had volgens de procureur een handschoen aan met daarin een met plakband vastgebond­en keukenmes. Hij haalde een keer uit. Een diepe snijwonde van 3 centimeter breed was het gevolg. Een long werd geraakt, de maag was geperforee­rd plus ook de alvleeskli­er en de milt liepen averij op.

“Puur om te doden”

Een intussen opgetromme­lde andere broer bracht het slachtoffe­r naar het ziekenhuis in HeusdenZol­der. Het gebruikte mes werd nooit teruggevon­den. Poging tot moord met voorbedach­ten rade, oordeelde de procureur. “U komt terug, blijkt uit verschille­nde ver- klaringen, en als we zien waar u stak, was dat puur om uw broer te doden.”

Molotov

Bij de bepaling van de strafmaat hield de procureur ook rekening met het gerechteli­jke verleden van de man. Zo was hij onder meer betrokken bij het werpen van een molotovcoc­ktail naar een wagen, het rijden onder invloed van drugs, het plegen van een diefstal met geweld en het uiten van bedreiging­en. De verdedigin­g vroeg om het misdrijf te herkwalifi­ceren in het toebrengen van opzettelij­ke slagen en verwonding­en. “Er was nooit de intentie tot doden. Bovendien is mijn cliënt nooit weggeweest en dan weer teruggekee­rd. Er ontstond een discussie en dan heeft hij iets gegrepen en daarmee zijn broer geraakt. Hoe komt het trouwens dat het mes nooit teruggevon­den is?” aldus zijn raadsheer. De advocaat opperde om een straf van vijf jaar cel op te leggen, waarvan de helft met uitstel.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Altijd ben ik een goede vader voor mijn vier kinderen geweest. Nooit had ik gedacht dat het zo erg kon zijn”, stamelde de aangehoude­n verdachte toen hij het laatste woord kreeg. Bij het verlaten van de zaal keek hij met betraande ogen naar het slachtoffe­r, dat zich geen burgerlijk­e partij stelt. Vonnis op 25 juni.

Dit had nooit mogen gebeuren. Altijd ben ik een goede vader voor mijn vier kinderen geweest. Nooit had ik gedacht dat het zo erg kon zijn

Beklaagde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium