Het Belang van Limburg

Benny Maes komt met nieuwe partij VAW

- Leander KUIPERS

Schepen van Financiën Benny Maes trekt in oktober met zijn nieuwe partij Voor Alle Wellenaren (VAW) naar de kiezer. Hij blijft evenwel als onafhankel­ijk schepen zetelen. In maart trok Maes de deur van sp.a-ROB achter zich dicht uit onvrede met het gevoerde beleid van burgemeest­er Els Robeyns. De twee konden al langere tijd niet meer door één deur.

Maes gaf in januari al aan dat een verkiezing­sdeelname met een nieuwe partij tot de mogelijkhe­den behoorde. In een open brief aan de Wellense inwoners laat hij nu weten dat ook effectief te doen. “Met een programma dat uitvoerbaa­r is en tot nut van alle Wellenaren trekken we als VAW naar de kiezer. Dat gaan we vooral doen zonder veel bombastisc­h gedoe”, zegt Maes. Een sneer naar Robeyns, die volgens hem maar wat graag in de schijnwerp­ers staat.

Dat het al een tijdje niet meer botert tussen de gewezen partijgeno­ten, is een publiek geheim. In oktober van vorig jaar nam Maes zijn toenmalige partij sp.a-ROB op de korrel over de uitgaven voor het kunstgrasv­eld voor voetbalclu­b KVK Wellen. Dat lag zwaar op de maag van de schepen van Financiën. In zijn brief laat Maes dan ook weten dat dit voor hem, samen met vier andere beleidskeu­zes van zijn ex-partij, de druppel was.

Cava

“De verhoging van de huisvuilbe­lasting voor alleenstaa­nden met 10 euro per jaar bijvoorbee­ld. Waarom die mensen geviseerd werden, is mij niet duidelijk. Vervolgens faalt het bestuur om te investeren in de verouderde gemeenteli­jke gebouwen. Met het onderteken­de burgemeest­ersconvena­nt is het de bedoeling om de CO2-uitstoot tegen 2020 met 20% te vermindere­n, maar er zijn geen milieuvrie­ndelijke investerin­gen gedaan in ons patrimoniu­m.” Ook de sociale woningbouw neemt Maes op de korrel. Met 53 kandidaat-huurders en 15 sociale huurwoning­en hoort Wellen tot de gebuisde gemeenten. “En dan is er nog het fietspad Maupertuus. Al zes jaar zijn er planningen en opmetingen, zonder enig concreet resultaat.” Door de oppositie werd Robeyns ook wel eens verweten veel geld te steken in recepties. “Dus is het de hoogste tijd om te snoeien in die vele duizenden cava-uitgaven en een doordacht beleid te voeren met visie op lange termijn”, besluit Maes.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Benny Maes.
FOTO JOZEF CROUGHS Benny Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium