Het Belang van Limburg

Ook Beringen deelt nu GAS-boetes uit

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) steekt niet weg dat hij vroeger tegen GAS-boetes was. “Ik vond niet dat dit een taak was van de lokale overheid. Maar gezien de procureur ons gemeld heeft dat het gerecht een aantal kleinere inbreuken niet meer zal vervolgen, zijn we wel verplicht dit systeem in te voeren om overlast binnen de perken te houden.”

In andere steden en gemeenten leidde de hervorming van de GAS-boetes een aantal jaar geleden tot absurde strafbaars­tellingen zoals bijvoorbee­ld zitten op de leuning van een zitbank of belletje-trek. “Beringen heeft daar gelukkig lessen uit getrokken”, merkt Jessie De Weyer (N-VA) op. “N-VA Beringen is dan ook tevreden met het eerste ontwerp van de GAS-codex dat op de gemeentera­adscommiss­ie besproken werd. Wel ontbreken voorlopig nog wat lokale accenten. Wij hadden bijvoorbee­ld graag een sanctie gezien voor het roken op de zandstrand­jes van de Paalse Plas en het Koersels Fonteintje. Hopelijk is er nadien nog de mogelijkhe­id om de codex af te stellen op eventuele specifieke noden van onze stad.” Wesley Jeunen (N-VA) vindt dan weer dat de communicat­ie naar minderjari­gen toe zeer belangrijk is om de beslissing­en rechtsgeld­ig te maken. “Een regeling daarrond ontbreekt nog in de codex”, stelt hij vast. “We kregen wel de garantie dat er tegen de invoering op 1 oktober een communicat­iestrategi­e wordt uitgewerkt. We zijn tevreden dat ons voorstel om de scholen hierin te betrekken, gevolgd wordt door de diensten. Het GAS-reglement vervangt de bestaande gemeenteli­jke reglemente­n. Dit brengt ook een aantal nieuwighed­en mee. Zo wordt grasmaaien op zondag vanaf 1 oktober wel mogelijk tussen 9 en 22 uur.”

Teleurgest­eld

“Onze middenstan­d blijft echter wel in de kou staan met de nieuwe regelgevin­g”, reageert Hilaire Poels (onafh.). Zo worden de jongste jaren tafelschui­mers in horecazake­n niet meer vervolgd. Praktisch iedere zaak is regelmatig het slachtoffe­r van klanten die verdwijnen zonder betalen. In cafés ontlopen klanten de rekening door buiten een sigaret te gaan roken. Tankstatio­ns worden dan weer getroffen door de plaag van de doorrijder­s. In al die jaren kreeg men dus nooit de dader te pakken, ook niet wanneer de politie werd ingeschake­ld. Met de verbeterin­g van de kwaliteit van de camera’s en de opgang van Facebook lukt het wel. Begin dit jaar meldde procureur Vermeiren dat zijn ondertusse­n eengemaakt­e Parket Limburg wegens tijdgebrek ook winkeldief­stal niet meer zal vervolgen, wat bij de handelaars bijzonder veel kwaad bloed zette. Een minderheid van de uitbaters, volgens het NSZ slechts 14 percent, doet aangifte bij de politie omdat ze er veel tijd mee verliezen en het tot niets leidt. Onze misnoegde zelfstandi­gen hopen dan ook dat de misdrijven die de procureur niet meer vervolgt, toegevoegd worden aan de codex van de GAS-regelgevin­g. Ik zal dat alleszins aan de gemeentera­ad voorstelle­n.”

 ?? FOTO RV ?? N-VA wil ook graag sancties voor onder meer roken op het strandje aan de Paalse Plas.
FOTO RV N-VA wil ook graag sancties voor onder meer roken op het strandje aan de Paalse Plas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium