Het Belang van Limburg

Limburgse moskeeën krijgen bijna half miljoen euro

Provinciaa­l geld voor twaalf erkende islamitisc­he gemeenscha­ppen

- Zahra BOUFKER TOTAAL

Winnende nummers:

1 - 2 - 4 - 6 - 10 - 20 - 22 - 23 - 27 - 32 34 - 41 - 42 - 43 - 50 - 52 - 61 - 62 - 67 69

Winnende nummers: 0 - 4 - 8

Twaalf erkende Limburgse moskeeën krijgen in totaal 470.964,45 euro provincial­e subsidies. Voor de Fatih moskee in Beringen is er geen toelage, omdat Vlaams minister Liesbeth Homans de vergunning heeft ingetrokke­n. Gedeputeer­de Ludwig Vandenhove maakt zich daar zorgen over: “Ik begrijp die beslissing niet, ondanks alle positieve adviezen.”

Gisteren zijn de plaatsbezo­eken van de provincie aan de twaalf erkende moskeeën in Limburg afgerond met een bezoek aan de Sultan Ahmet moskee in HeusdenZol­der. “Op vraag van de provincier­aadsleden is de boekhoudku­ndige controle door de provincial­e administra­tie dit jaar in moskeeën zelf gebeurd”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “Dat is efficiënte­r, omdat de nodige toelichtin­g onmiddelli­jk kan worden gegeven.” De moskeeën hebben lang moeten wachten op hun erkenning en de daaraan verbonden financieri­ng. Aanvankeli­jk lagen de verwachtin­gen zeer hoog: er werd veronderst­eld dat de provincie na de erkenning de volledige werking zou betalen. “Maar dat is niet het geval”, vervolgt Vandenhove. “De financieri­ngsverplic­hting is beperkt tot een deel van de activiteit­en, namelijk de materiële en financiële kosten van de geloofsbel­ijdenis in de gebedsruim­te en de rituele wassing die daar onderdeel van uitmaakt. Alleen voor deze kosten kan een moskee rekenen op provincial­e toelagen.” In totaal krijgen de Limburgse moskeeën 470.964,45 euro. Opmerkelij­k is dat de Fatih moskee in Beringen geen toelage krijgt. “Omdat de erkenning door minister Liesbeth Homans (N-VA) in juli 2017 is ingetrokke­n. Het provincieb­estuur heeft voor de eerste helft van vorig jaar 25.149,94 euro werkingsto­elage gestort aan de Fatih moskee. Zij hebben nu een zaak lopen bij de Raad van State. Als die gewonnen wordt, kennen we de rest van de subsidies toe, anders moet dat bedrag worden teruggesto­rt.” Vandenhove wil benadrukke­n dat hij er een grote voorstande­r van is dat de overheid geloofsove­rtuigingen blijft financiere­n. “Net zoals dat gebeurt met politieke partijen”, zegt hij. “Zo kunnen we alle geloofsgem­eenschappe­n in kaart brengen en eventuele criminalit­eit tegengaan. Ik begrijp niet dat minister Homans de erkenning van deze moskee heeft ingetrokke­n, ondanks alle positieve adviezen, ook van het stadsbestu­ur en van de provincie. Ik heb alle twaalf moskeeën in Limburg bezocht en ik kan garanderen dat niet alles fundamente­el verkeerd loopt. Wat hier mis loopt, gaat ook mis in andere betoelaagd­e vereniging­en. Ik maak me enorm veel zorgen, omdat er vanuit het kabinet van de minister niet wordt gecommunic­eerd. Ondertusse­n blijven de moskeeën wachten op hun erkenning en leven ze in onzekerhei­d. Begin november 2015

Ik kan garanderen dat niet alles fundamente­el verkeerd loopt. Wat hier mis loopt, gaat ook mis in andere vereniging­en Ludwig VANDENHOVE

Gedeputeer­de

zouden nog dertien nieuwe aanvragen voor erkenning van islamitisc­he geloofsgem­eenschapen in Limburg zijn ingediend bij minister Homans. Maar tot op heden heeft de provincie geen nieuwe dossiers ontvangen.”

 ?? FOTO ZB ?? De provincie heeft plaatsbezo­eken gebracht aan alle Limburgse moskeeën. Gisteren was als laatste de Sultan Ahmet moskee in Heusden-Zolder aan de beurt. En ook hier werden de Rode Duivels gevolgd.
FOTO ZB De provincie heeft plaatsbezo­eken gebracht aan alle Limburgse moskeeën. Gisteren was als laatste de Sultan Ahmet moskee in Heusden-Zolder aan de beurt. En ook hier werden de Rode Duivels gevolgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium