Het Belang van Limburg

Vlaamse choreograa­f draait clip met Beyoncé in het Louvre

- Ilse DEWEVER

De Antwerpse choreograa­f Sidi Larbi Cherkaoui (42) heeft de choreograf­ie gemaakt voor ‘Apeshit’, de nieuwe song van Beyoncé en Jay-Z. De clip werd eind vorige maand opgenomen in het Louvre. “Het was letterlijk nachtwerk”, vertelt Cherkaoui, die in Parijs ook meehielp aan de show voor de recente tournee van het powerkoppe­l.

Deze ‘On The Run II Tour’ hield zaterdag voor een van zijn eerste concerten halt in Londen. Het was van 2014 geleden dat Queen B en Jay-Z nog samen een tournee hadden ondernomen. Volgens Twitter ging het publiek uit zijn dak toen op een monumentaa­l scherm plots de mededeling Album out now verscheen. Er deden al maanden geruchten de ronde dat het celebrityk­oppel aan een gezamenlij­k album werkte, onder de naam The Carters. Voor ‘Apeshit’, de eerste single uit ‘Everything Is Love’, verzorgde Sidi Larbi Cherkaoui de dansstukke­n. Na choreograf­ieen voor een benefietco­ncert in 2016 en het Grammy-optreden in 2017, is dit de derde én de belangrijk­ste samenwerki­ng van de Antwerps-Marokkaans­e choreograa­f met Beyoncé.

“Ik gaf al langer artistiek advies aan haar team”, vertelt Cherkaoui. “Maar na onze samenwerki­ng met de stoelact op de Grammy’s, toen Beyoncé zwanger bleek, is onze samenwerki­ng verstevigd. Eerder kwam ook de vraag om haar optreden op het Amerikaans­e festival Coachella in april mee vorm te geven, maar daar kon ik me helaas niet voor vrijmaken. Toen Beyoncé en Jay-Z met hun entourage een maand geleden in Parijs begonnen aan de voorbereid­ingen van hun wereldtour­nee, was ik er wel bij. Als een gewaardeer­d adviseur hielp ik de show op poten zetten. Een vertrouwen­sman, zeg maar.”

Formidabel

Los van de voorbereid­ingen voor hun ‘On The Run II Tour’ blikten Beyoncé en Jay-Z in Parijs afgelopen maand ook de negen nummers van ‘Everything Is Love’ in. “Regisseur Ricky Saiz kwam met het idee op de proppen om de videoclip van de eerste single op te nemen in het Louvre. Dat lijkt een onwaarschi­jnlijke ondernemin­g, maar deuren die voor anderen gesloten blijven, zwaaien voor Beyoncé toch open. Omdat ik dan toch in Parijs was, mocht ik ineens ook de choreograf­ie maken voor de clip. Dansen tussen zo’n grote kunstwerke­n is natuurlijk formidabel. De clip werd op twee dagen ingeblikt. Gekkenwerk, want we konden enkel werken na de bezoekuren. Dus hebben we voor- namelijk ’s nachts gedraaid in het Louvre.”

Plagiaat en kruisbestu­iving

Dat Cherkaoui ooit zou samenwerke­n met Beyoncé, leek in 2008 nog uitgeslote­n. Toen beschuldig­de de choreograa­f de popster van plagiaat. Dansstukke­n uit haar optredens en clips leken wel heel erg op die van hem, vond hij. Maar kijk, nu zijn de plooien gladgestre­ken.

“Werken met sterren als Beyoncé en Jay-Z is een voorrecht. Je werk wordt plotsklaps gedeeld met kijkers die je danstaal niet kennen uit de balletwere­ld. Zo boor je een nieuw publiek aan. Ik hou ervan om met mijn choreograf­ieën te pendelen tussen verschille­nde werelden. Dat houdt mij scherp.” “Bij dit project heb ik Beyoncé beter leren kennen. Ze is een hele harde werkster. Ze is heel gediscimee plineerd en weet wat ze wil. Maar omdat sterren als zij overbevraa­gd zijn, laat ik zo’n mensen graag met rust. Toch kwamen Beyoncé en Jay-Z zelf spontaan langs voor een praatje, en ook hij betoonde zich heel geëngageer­d en artistiek fijngevoel­ig.”

De ‘On The Run II Tour’ strijkt vandaag en morgen neer in Amsterdam, maar daar zal Cherkaoui helaas niet tussen het publiek staan. De choreograa­f vertoeft momenteel in Boston. “Ik coach er de understudi­es voor ‘Jagged Little Pill’.”

Ook voor die musical op muziek van Alanis Morissette verzorgde Cherkaoui de choreograf­ie. “Klassiek ballet, hedendaags­e dans, musical of pop: werken in al die werelden maakt de cirkel rond.”

→ Bekijk ‘Apeshit’ op www.hbvl.be

“Beyoncé is een harde werkster en weet wat ze wil. Toch kwam ze spontaan een praatje maken” Sidi Larbi CHERKAOUI

Choreograa­f

 ?? FOTO BEYONCÉ/YOUTUBE ?? In de videoclip dansen Beyoncé en Jay-Z in het Louvre, met de échte Mona Lisa op de achtergron­d.
FOTO BEYONCÉ/YOUTUBE In de videoclip dansen Beyoncé en Jay-Z in het Louvre, met de échte Mona Lisa op de achtergron­d.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium