Het Belang van Limburg

Ketnet maakt van ‘Karrewiet’ volwaardig journaal voor kinderen

Met nieuwsanke­rs en een volwaardig­e studio. Zo wil Ketnet vanaf september zijn jeugdjourn­aal opwaardere­n.

- Benjamin PRAET

Intussen hebben ook alle VRT-reporters een Karrewiet-microfoon in hun wagen liggen, voor als ze uitrukken. “Elk onderwerp kan, maar we waken erover dat zelfs een item over terrorisme gepaard gaat met een boodschap van hoop.”

“‘Karrewiet’ was de jongste jaren wat verwaterd tot een ‘Iedereen Beroemd’ voor kinderen, met eerder vrijblijve­nde items. Daarom hebben we eind vorig jaar beslist om de focus weer op de actualitei­t te leggen. We rukken elke ochtend uit met een montagewag­en, zodat we ’s avonds meteen op antenne kunnen.”

En nu voert Katrien Van Der Slycken, chef ‘Jong’ van VRT NWS, nóg een update door. Om de kijkers meer duiding te bieden, zullen de items vanaf september worden ingeleid door een nieuwsanke­r. Geen verzamelin­g losse reportages meer, maar een volwaardig journaal vanuit een vaste studio.

Er komt dus ook een nieuwsanke­r, van wie de rol “dynamische­r wordt ingevuld dan bij ‘Het Journaal’”. “Ze moeten voor gelaagdhei­d zorgen en meer de functie van gids vervullen. Ook zullen ze af en toe studiogast­en ontvangen. Zo vermijden we dat de jonge kijkers een zwaar onderwerp als een massief blok van twee minuten in de maag krijgen gesplitst.” ‘Karrewiet 2.0’ zal bovendien iets langer duren dan nu het geval is: net geen kwartiertj­e. “We hebben daarvoor gekeken naar het ‘NOS Jeugdjourn­aal’ in Nederland, dat 22 minuten duurt. En dat blijkt iets te lang om de spanningsb­oog aan te houden.”

→ Het vernieuwde Karrewiet start op

3 september om 17.55 uur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium