Het Belang van Limburg

“Mijn judolessen hebben mijn leven gered”

Tom Waes (49) is tijdens een fietstocht in Spanje door het oog van de naald gekropen. Bij een afdaling botste hij met een hoge snelheid frontaal op een auto en brak zijn sleutelbee­n. “Dat ik dít overleefd heb”, zegt Waes, die vandaag wordt geopereerd.

- Tom DE LEUR, Dominique JAUQUET en Myrte DE DECKER

Al vijf jaar gaat Tom Waes elk jaar fietsen met vrienden in het buitenland. Pittige weekjes zijn dat van 850 tot duizend kilometer. Dit keer ging het in Spanje van Alicante naar Malaga, een stuk door de bergen van de Sierra Nevada. Zaterdag, tijdens een afdaling op vijftig kilometer van eindbestem­ming Malaga, ging het mis. “Een dom ongeluk”, zegt Tom Waes. “We waren in groep aan het afdalen. Achter een auto, want we hanteren de regel dat we tijdens het dalen niet inhalen. In een bocht moest de auto voor ons uitwijken voor een geparkeerd­e vrachtwage­n. Ik week ook uit en kwam op het andere rijvak terecht. Daar knalde ik frontaal tegen een auto.”

Dat Tom Waes de botsing kan navertelle­n, is een klein wonder. “De dame die in de auto zat, dacht dat ze iemand had doodgerede­n. De mensen die achter me reden, stonden met tranen in hun ogen naar mij te kijken. Mijn fiets lag in drie stukken. Ik ben tegen de voorruit van die auto gevlogen, over die auto gerold en ben op mijn voeten geland. Het kan gek klinken, maar ik denk dat mijn jarenlange judotraini­ng me gered heeft. In een reflex wist ik dat ik moest rollen. Ik dacht dat ik niks had, maar zag mijn sleutelbee­n omhoog staan en voelde de pijn opkomen. Met mijn schouder moet ik die auto geraakt hebben.”

“Mijn fout”

Tom Waes is vol lof voor de organisati­e van de fietstocht 2Bike, geleid door ex-wielrenner Jan Van Immerseel. “De hulpdienst­en werden direct verwittigd, drie kwartier later lag ik in een ziekenhuis in Malaga. Ook mijn vrienden hebben de juiste dingen gedaan, zelfs de mensen in de auto die ik geraakt heb waren heel behulpzaam. Ik ben blij dat het maar een kleine Ford was en geen hoge jeep of SUV. Ik ben ook blij dat de mensen in die auto niks hebben, want dit was mijn fout.” Tom Waes is al terug in België en wordt vandaag geopereerd. “Het sleutelbee­n is gebroken op twee plaatsen. Een vrij complexe breuk, maar binnen een paar weken kan ik weer functioner­en. Normaal kan ik over twee we- ken weer vertrekken voor ‘Reizen Waes’. Gisteravon­d heb ik de match van de Rode Duivels in het ziekenhuis gezien, in mijn zetel. Ik besef dat ik echt een goede engelbewaa­rder heb.”

Tom Waes is een vrij geoefend fietser, maar volgens Frederik Backelandt van Grinta Publicatie­s!, een magazine voor de actieve fietser, kan een cursus voor beginnende fietsers nooit kwaad. Grinta zit op dit moment met vijftig wielertoer­isten in de Italiaanse Dolomieten. “De cursisten leren onder meer hoe ze veilig kunnen afdalen. Sommigen gaan te vroeg de bocht in en komen dan op de verkeerde rijbaan terecht. Dat kan fout aflopen. Een cursus kan van iedereen een betere en veiligere wielrenner maken.”

 ?? FOTO HBVL ?? Tom Waes brak enkel zijn sleutelbee­n. “Ik besef dat ik echt een goede engelbewaa­rder heb.”
FOTO HBVL Tom Waes brak enkel zijn sleutelbee­n. “Ik besef dat ik echt een goede engelbewaa­rder heb.”
 ?? FOTO HBVL ?? Waes moest uitwijken en knalde frontaal tegen een auto.
FOTO HBVL Waes moest uitwijken en knalde frontaal tegen een auto.
 ?? FOTO HBVL ?? De fiets van Waes was in drie stukken gebroken.
FOTO HBVL De fiets van Waes was in drie stukken gebroken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium