Het Belang van Limburg

EU wil opvangcent­ra voor vluchtelin­gen buiten de grenzen

-

BRUSSEL - De Europese Unie wil centra buiten de grenzen van de Unie openen om vluchtelin­gen op te vangen. Dat staat in de ontwerpslo­tverklarin­g voor de cruciale top die de Europese regeringsl­eiders volgende week in Brussel houden.

Het is nog maar een voorontwer­p van de slotconclu­sies voor de Europese Raad van 28 en 29 juni. Maar het centrale voorstel geeft al aan hoe hoog de inzet van de top . De top kan ook al beslissend zijn voor het al of niet voortbesta­an van de Duitse regering.

Het centrale voorstel betreft het uitbouwen van opvangcent­ra voor vluchtelin­gen buiten de EU. Migranten die op de Middelland­se Zee worden gered – zoals de 600 op de Aquarius – kunnen daar dan ondergebra­cht worden. De zogenaamde ‘ontschepin­gsplatform­s’ zouden in samenwerki­ng met de Verenigde Naties uitgebouwd worden om economisch­e migranten en vluchtelin­gen die recht hebben op beschermin­g van elkaar te scheiden. Albanië en Tunesië zijn genoemd als mogelijke locaties, maar enigerlei afspraken zouden niet gemaakt zijn.

Welkom op deze onaangenam­e locatie

Eerder deze maand bevestigde de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz in Brussel al dat “een kleine groep landen” werkte aan een voorstel voor een opvangkamp voor afgewezen asielzoeke­rs “op een niet zo aangename plek” buiten de EU om zo een eind te maken aan het ‘asielshopp­en’, waarbij asielzoeke­rs op zoek gaan naar het beste regime binnen de EU. De Deense regering liet al weten dat er nog dit jaar een proef komt met een ‘onprettige’ opvangplek. In totaal zouden vijftien landen bij het project betrokken zijn. Het verschil tussen de twee plannen lijkt erin te bestaan dat het ene voor nog niet behandelde asielzoeke­rs bedoeld is het andere voor uitgeproce­deerde. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze de migranten buiten de EU willen houden of opvangen.

Het voorstel dat volgende week aan de orde zou zijn, lijkt vooral een antwoord van EU-raadsvoorz­itter Tusk op de moeilijkhe­den van kanselier Merkel. De CSU, de Beierse zusterpart­ij van haar CDU, dreigt ermee al elders in de EU geregistre­erde vluchtelin­gen bij de Duitse grens terug te sturen als er volgende week geen Europese aanpak uit de bus komt. De aanpak met de ‘ontschepin­gsplatform­s’ is duidelijk bedoeld om migranten te ontmoedige­n de gevaarlijk­e reis naar de Europese Unie in handen van mensensmok­kelaars zelfs maar aan te vatten door te verhindere­n dat ze voet aan wal zetten in de Unie. Die Unie gaat diep verdeeld naar de top van volgende week. Vooral de al jaren lopende herziening van de Dublinvero­rdening, die bepaalt dat het land van aankomst in de EU verantwoor­delijk is voor afhandelin­g van de asielaanvr­aag, zit op een dood spoor.

 ?? FOTO AP ?? Merkel heeft zorgen: de top kan beslissend zijn voor het voortbesta­an van haar regering.
FOTO AP Merkel heeft zorgen: de top kan beslissend zijn voor het voortbesta­an van haar regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium