Het Belang van Limburg

Nooit zoveel fraude met uitkeringe­n ontdekt

Limburg in top drie van uitkerings­fraude

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De RVA heeft vorig jaar voor 35 miljoen euro aan onterechte werklooshe­idsuitkeri­ngen gerecupere­erd. Die recordopbr­engst is te danken aan nieuwe controles waarbij op grote schaal gegevens over water- en stroomverb­ruik worden vergeleken. Een uitkering trekken als alleenstaa­nde en toch samenwonen, wordt zo onmogelijk gemaakt.

De regering-Michel had al beloofd er werk van te maken: de strijd tegen de uitkerings­fraude. Elk jaar verliest ons land tientallen miljoenen door burgers die onterecht een uitkering innen, of een te hoog bedrag incasseren. Het gaat onder meer om werklozen die in het zwart werken, of mensen die een hogere uitkering trekken omdat ze zogezegd alleenstaa­nd zijn maar in realiteit toch samenwonen. Staatssecr­etaris voor de bestrijdin­g van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) kreeg extra inspecteur­s ter beschikkin­g voor de sociale inspectie. Zo werden vorig jaar 600 huisbezoek­en uitgevoerd. In één op de drie gevallen bleek er effectief sprake van fraude.

Om op grotere schaal fraudeurs te ontmaskere­n, werkt de sociale inspectie sinds vorig jaar ook samen met de elektricit­eitsnetbeh­eerders en waterbedri­jven. Zo kan het wateren stroomverb­ruik worden vergeleken met de gegevens waarop de uitkering is gebaseerd. “Als het verbruik zwaar afwijkt van het normale verbruik – vanaf een verschil van 80 procent – is dat een reden om de situatie te onderzoeke­n”, zegt De Backer. Vooral het waterverbr­uik is een goede indicator om te weten te komen hoeveel mensen

er effectief onder één dak wonen.

Regionale opdeling

Zo kon de RVA vorig jaar een recordbedr­ag van 35 miljoen euro aan onterechte werklooshe­idsuitkeri­ngen blootlegge­n. Zo’n 25 miljoen euro werd teruggevor­derd bij werklozen die hadden gelogen over hun woonplaats en zo schuldig waren aan domicilief­raude.

Voor het eerst maakte de RVA ook een regionale opdeling van de uitkerings­fraude. Van de 17.485 overtredin­gen in België vonden er 1.117 plaats in Limburg. Onze provincie staat daarmee op plaats drie. Van de ongeveer 20.000 Limburgse werklozen was bijna 6 procent in overtredin­g. In Namen was dat 11,6 procent, in West-Vlaanderen 6,8 procent.

Eraan voor de moeite

De Backer is tevreden met de resultaten. “Het is niet de bedoeling om een heksenjach­t te organisere­n, maar domicilie- en uitkerings­fraude is niet eerlijk en een doorn in het oog van de velen in ons land die het wél eerlijk doen. Het geld van de sociale zekerheid moet gaan naar mensen die het moeilijk hebben. Misbruik zet de betaalbaar­heid van het systeem onder druk. Daarom hebben we de strijd opgevoerd. Wie nog wil sjoemelen met zijn uitkering is eraan voor de moeite.”

 ?? Foto BELGA ?? Staatssecr­etaris Philippe De Backer.
Foto BELGA Staatssecr­etaris Philippe De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium