Het Belang van Limburg

“Uw ziel voor een ijsje, en voor de kunst”

Pavel Balta uit Moldavië mengt ambacht met concept en kritiek met positivism­e

- Christof RUTTEN

Pavel Balta (24) komt uit de Moldavisch­e hoofdstad Chisinau, studeerde illustrati­e in Roemenië en kwam via Erasmus in België terecht op de afdeling vrije kunsten van PXL-MAD School of Arts. Hij toont een lino en verkoopt u een keramieken ijsje in ruil voor uw ziel.

“Waarom België? Wel, er was niet zoveel keuze. Nogal wat studenten kozen voor Spanje, ook om te feesten, maar ik wilde echt iets bijleren.”

Dat heeft hij gedaan: in Hasselt is zijn interesse voor hedendaags­e kunst enorm gegroeid. “In Moldavië heb je dat niet. Het ambachteli­jke staat daar nog hoog aangeschre­ven. Maar kunst die alleen maar draait rond een concept vind ik ook niet super. Ik vind het beste als er een balans is tussen de twee.”

Dat zie je in zijn werk. In een indrukwekk­ende lino laat hij oost en west samenkomen in een beeld van een troep mensen die samen de bus opstappen om naar hun werk te gaan. In de wolken zitten Jezus en de duivel verstopt. Er is een orthodoxe priester, een OostEurope­se flik, maar ook symbolen van Apple en andere westerse merken. Iedereen kijkt de toeschouwe­r recht in de ogen, en er zit veel satirische humor in. “Moldavië is als sommige Afrikaanse landen op het vlak van ontwikkeli­ng. Als je goed kijkt, zie je een zwarte soldaat tussen de mensen staan met een kalasjniko­v.” Zoals gezegd, raakte hij in Hasselt meer geïnteress­eerd in hedendaags­e kunst. Hij wou ook 3Dwerk maken en begon met keramiek. Op Exit kan u aanschuive­n aan zijn ijskar. U krijgt van hem een keramieken ijsje als u een formulier onderteken­t waarmee u uw ziel verkoopt. “Al verkoop je die niet aan mij, maar wel voor de kunst”, zegt hij. “Positief dus. Er zit kritiek in mijn werk, maar altijd op een positieve manier.”

Und jetzt? Terug naar Moldavië? “Dacht het niet: ik wil met kunst bezig blijven. In België of in een ander land, dat weet ik nog niet. Ik wil naar de mensen toestappen met mijn werk, zoals ik dat nu ook doe met mijn ijsjes.”

DE JURY “Het effect van zijn lino bleef op het netvlies hangen van meerdere juryleden. Door zijn zwarte humor oversteeg hij het vakmanscha­p.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium