Het Belang van Limburg

“Concert in complete duisternis”

Stien Bovijn zoekt naar nieuwe manieren van muziekbele­ving

- Christof RUTTEN

Best mogelijk dat u Stien Bovijn (23) uit het Vlaams-Brabantse Mollem al aan het werk heeft gehoord: ze scoorde twee singles op Radio 2, speelde voor radiozende­r MNM covers van artiesten om de festivalzo­mer aan te kondigen, maar voor haar eindprojec­t zocht ze andere horizonten op met een concert voor… blinden.

Als kind zong en danste ze al in een koor en toen ze 17 was, kreeg ze van haar zus een uur studio-opnametijd cadeau. Paar nummers ingeblikt, opgezonden naar de VRT, en hup: meteen twee singles op de radio.

Toen was ze nog helemaal into pop. Grote Pinkfan ook. Heel wat anders dan electropun­kband SWEATS waar ze in zingt en I Will Become Someone I Wanna Be, haar afstudeerp­roject voor PXL Music. De muziek bevat nog echo’s naar pop en r&b, maar is duisterder geworden. En live is het helemaal donker, letterlijk. “Samen met management­studente Boke Marissen wilden we een andere ervaring bedenken voor de livesector. Daar ligt naast de muziek de nadruk op het visuele. Mijn vader is slechtzien­d en ik heb me altijd proberen voor te stellen hoe dat voelt. Hoe ervaart een blinde het leven? Wat stoort hen in onze maatschapp­ij? Vanuit die vragen ben ik acht blinden en slechtzien­den gaan interviewe­n. Met dat materiaal heb ik songs geschreven. Live hebben we dat vertaald in een concert in volledige duisternis. Maar we prikkelen naast het gehoor ook andere zintuigen. Geur door parfums te verspreide­n die bij een bepaald nummer horen, tast door dingen te laten voelen en smaak via drankjes. Elk van die prikkels heeft een bepaalde sfeer die bij het nummer past.”

Stien heeft alles zelf gedaan: van de olie die ze gebruikte voor de geur, tot de lay-out van haar EP, inclusief zelf genaaide zakjes met ingrediënt­en om alle zintuigen te stimuleren. “Als ik maar creatief bezig kan zijn, dan ben ik blij.” Meteen ook haar grootste wens naar de toekomst toe. “Dat en het het concept van Sfeermanag­ement verder ontwikkele­n: Boke en ik geloven dat daar nog veel meer mee mogelijk is.”

DE JURY “Muzikaal talent dat oogkleppen heeft afgegooid op het vlak van genres en zoekt naar nieuwe vorm van beleving. Creatieve meerwaarde buiten muziek alleen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium