Het Belang van Limburg

Twee incidenten in één dag bij chemiebedr­ijf Vynova

Inwoners ongerust om onschadeli­jke zwarte rookwolk Vier medewerker­s bevangen na zoutzuurle­k

- → Bekijk een video van de rookwolk op www.hbvl.be Zahra BOUFKER

Een grote zwarte wolk, afkomstig van Vynova, dreef gisteren boven Tessenderl­o. Volgens het chemiebedr­ijf was er geen gevaar, maar toch maakten heel wat inwoners zich zorgen. De gemeente bracht hen op de hoogte via sociale media en ook BE-Alert werd ingezet. Een uur eerder was er bij Vynova ook al een zoutzuurle­k ontstaan, waardoor vier medewerker­s van het naburige Chevron Phillips bevangen raakten. Volgens het bedrijf staan beide incidenten los van elkaar.

“Omstreeks 11.30 uur is er een rookwolk vrijgekome­n op de site van Vynova Belgium”, zegt sitemanage­r Dimitri Wouters. “Die ontstond tijdens de heropstart van een installati­e voor de productie van monovinylc­hloride (MVC). “Hierdoor zijn roetdeeltj­es vrijgekome­n. Dat gebeurt niet bij elke heropstart, maar er was op geen enkel moment gevaar voor de omwonenden. Dat bleek ook uit metingen uitgevoerd in de omgeving van de site. De heropstart was nodig omdat er afgelopen zaterdag een algemene stroompann­e had plaatsgevo­nden na graafwerke­n in Ham.”

BE-Alert

Op sociale media bleek al snel dat inwoners van Tessenderl­o zich zorgen maakten. “Wij hebben onmiddelli­jk het gemeentebe­stuur ingelicht, dat instaat voor de externe communicat­ie”, zegt Yannick Brusselman­s, communicat­iemanager bij Vynova. “In de namiddag hebben we hierover ook op onze website bericht.”

Op 28 maart werd het gemeenteli­jk rampenplan nog in gang gezet toen een zoutzuurwo­lk ontsnapte uit het chemiebedr­ijf op de Heilig Hartlaan. Burgemeest­er Fons Verwimp (sp.a) bevestigt dat er gisteren op verschille­nde manieren is gecommunic­eerd naar de inwoners van Tessenderl­o. “Via de sociale media en met een nieuwsberi­cht op onze website. En we hebben deze keer het alarmsyste­em BE-Alert ingezet. We hebben onze inwoners onlangs nog gevraagd om zich hier massaal voor in te schrijven.”

Akelig

Burgemeest­er Dirk De Vis (CD&V) van buurgemeen­te Ham was niet op de hoogte gebracht. “In maart was dat wel het geval en toen heb ik mijn inwoners geïnformee­rd. Ik veronderst­el dat de wolk van vandaag niets bijzonders is geweest. Of misschien zat de wind anders. Ik ben wel verbaasd dat ik niets vernomen heb. Ik zal mij morgen informeren.” Norah Ghaye, die op Middenscho­ol Pius X in Tessenderl­o zit, vond het een akelige voormiddag. “De rookwolk kwam tot in de klaslokale­n. Aan de kant van Steendries moesten ze allemaal de ramen sluiten. Ik vond het vooral heel akelig omdat er nog niet zolang geleden een zoutzuurle­k was in hetzelfde bedrijf.” Mama Iris is vooral blij dat ze een bericht heeft gekregen via BE-Alert met de geruststel­ling dat de rookwolk niet schadelijk was voor de gezondheid.

Chevron Phillips

De ontsnapte rookwolk was niet het enige incident gisteren. Een uur daarvoor waren vier medewerker­s van het naburige Chevron Phillips Chemicals Internatio­nal nv bevangen geraakt na een zoutzuurle­k bij Vynova. “Het zoutzuurle­k staat los van de onschadeli­jke wolk. Ongeveer een uur voor de wolk was er zoutzuur ontsnapt uit een van onze absorptie-eenheden”, zegt Dimitri Wouters. Jana Cornelis van Chevron bevestigt het incident: “Hierdoor zijn vier medewerker­s van ons bedrijf bevangen geraakt. Ze werden gecontrole­erd door een bedrijfsar­ts op de site van Borealis in Beringen, dat is standaardp­rocedure. De arts heeft ze alle vier gezond verklaard. Eén van hen is daarna wel nog naar de spoeddiens­t van het ziekenhuis gebracht. Maar dat was niet het gevolg van het zoutzuurle­k.”

Er was op geen enkel moment gevaar voor de omwonenden Dimitri WOUTERS

Vynova Belgium

 ?? FOTO HBVL ?? Bij de heropstart van een installati­e bij Vynova ontsnapte gisteren een grote zwarte rookwolk.
FOTO HBVL Bij de heropstart van een installati­e bij Vynova ontsnapte gisteren een grote zwarte rookwolk.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Norah Ghaye zit op Middenscho­ol Pius X, vlakbij Vynova: “Het was een akelige voormiddag. De rookwolk kwam tot in de klaslokale­n.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Norah Ghaye zit op Middenscho­ol Pius X, vlakbij Vynova: “Het was een akelige voormiddag. De rookwolk kwam tot in de klaslokale­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium