Het Belang van Limburg

Procureur eist geldboete omdat toren kasteel in Oud-Rekem op instorten staat

-

Kasteel Reckheim vzw en Domein Reckheim nv moesten zich gisteren samen met hun voormalige bestuurder voor de rechter verantwoor­den. Ze zouden hebben nagelaten om onderhouds­werken uit te voeren aan het kasteel d'Aspremont-Lynden in Oud-Rekem. De procureur eist boetes die kunnen oplopen tot 15.000 euro.

In 2013 werd een onderhouds­vergoeding aangevraag­d voor het kasteel. Alleen schoten de werken niet op, waardoor de toren vandaag op instorten staat. Volgens het Openbaar Ministerie is dat de verantwoor­delijkheid van de eigenaar. “Zij moeten een monument in stand houden”, klonk het. “Na de toekenning van de subsidie is er niets meer gebeurd. We hebben overleg gepleegd en er werden aanmaninge­n gestuurd, maar er zijn nog altijd geen werken uitgevoerd.”

Dwangsom

Het Vlaamse Gewest, dat de zaak eerder al eens voor een kortgeding­rechter en het hof van beroep trok met een dwangsom tot gevolg, stelde zich burgerlijk­e partij. “Het gebouw is beschermd en bij het inzakken van de toren moesten er maatregele­n komen. Er werden wel veel beloftes gedaan, maar een oplossing kwam er niet”, klonk het.

De procureur eist nu geldboetes tot 15.000 euro. Toch zijn de advocaten van de beklaagden het niet eens met de tenlastele­gging. “Er zijn wel degelijk werken uitgevoerd. Zo zijn alle instandhou­dingswerke­n afgerond, al heeft het wat tijd gekost.” Dat geen enkele partij het kasteel wil laten verloedere­n , is duidelijk. “Maar alle partijen zullen moeten samenwerke­n om dit project te realiseren.”

Vonnis op 5 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium