Het Belang van Limburg

“Wie voor Rafale kiest, kiest voor Europa”

CEO Dassault verdedigt bod-buiten-wedstrijd voor Rafale ter vervanging van F-16’s

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Jan BEX

LE BOURGET - Eric Trappier, de CEO van Dassault waar het Franse gevechtsvl­iegtuig Rafale gemaakt wordt, trekt met zijn bod-buitenweds­trijd ter vervanging van onze F-16’s de Europese kaart: “Dassault zal met Airbus het Europese luchtgevec­htssysteem van de toekomst ontwikkele­n. De twee locomotiev­en zijn Duitsland en Frankrijk. Maar België zou daarbij zeker welkom zijn.”

Het was het slot van een tweedaagse reis voor Belgische journalist­en in het land van de Rafale: een gesprek met Eric Trappier, de CEO van Dassault Aviation, in een poepsjieke showroom op de luchthaven van Le Bourget. Vrijdag kondigde premier Michel nog aan dat de vervanging van de F-16’s niet voor de NAVO-top van 11 juli moet beslist zijn. Het kan nog tot oktober. Goed nieuws voor Dassault.

Eric Trappier: (rustig) “We hebben altijd onze glimlach en ons moreel behouden. Ik hoop dat de Belgische regering het Franse dossier zal bestuderen.”

Heeft de regering-Michel het dossier nu al opgevraagd?

(kijkt rond): “Ik denk van wel.”

Er was de Belgische wedstrijd waarbij Frankrijk uitgenodig­d was om de Rafale voor te stellen. Frankrijk diende in september 2017 geen bod in, maar deed buiten wedstrijd een voorstel. Waarom?

“Voor alle duidelijkh­eid: Frankrijk vond deze competitie niet passen bij wat het wilde voorstelle­n. Frankrijk heeft een veel bredere samenwerki­ng voor ogen. Een partnershi­p tussen Frankrijk en België op lange termijn waarachter de industrie zich breed kan scharen. Dat was geen misprijzen voor de Belgische procedure. Deze manier van werken beantwoord­t meer aan wat Frankrijk kan bieden. De vorm is niet belangrijk, het gaat over de inhoud.”

Zijn er dan geen juridische gevolgen voor België als het zijn eigen wedstrijd niet volgt?

“Er zijn altijd clausules dat een land niet gebonden is aan offertes. Dat lijkt me normaal. Een land als België is soeverein.”

Wat maakt het Franse bod dan zo bijzonder volgens u?

“Frankrijk heeft een operatione­el gevechtsvl­iegtuig dat goed presteert in alle hoeken van de wereld. In uiteenlope­nde opdrachten. Ik ben hier niet om het proces te maken van de Amerikanen, maar de ontwikkeli­ng van hun F-35 is verre van een rustige rivier geweest.” “We staan in Europa op een belangrijk kantelpunt. Willen we nog wegen op de wereld, dan zullen we onze krachten moeten bundelen. Technologi­e, luchtvaart en ruimtevaar­t kunnen daarin een motor zijn. Een van die programma’s om Europa te dynamisere­n zal het FCAS zijn, het Future Combat Air System, het Europese luchtgevec­htssysteem van de toekomst. Dassault Aviation zal daarin een belangrijk aandeel hebben met de ontwikkeli­ng van het door een piloot bestuurde vliegtuig te midden van een geïntegree­rd netwerk (met o.m. drones, nvdr.). Dat project, aangekondi­gd door Macron en Merkel in 2017, is dinsdag nog eens bevestigd door de Duitse en Franse ministers van Defensie. Uiteindeli­jk is het een politieke vraag. Dit programma biedt Europa autonomie op strategisc­h vlak. Duitsland en Frankrijk als locomotief hebben al aangegeven dat ze openstaan voor partnerlan­den. Ik ben als Trump, maar dan omgekeerd: Europa voor de Europeanen.”

Stel dat België voor de F-35 zou kiezen, kan het dan niet participer­en aan dat Europese programma?

“Onmogelijk is dat niet, maar het lijkt me wel zeer moeilijk om dan in te stappen. Kijk, Frankrijk neemt ook zijn verantwoor­delijkheid binnen de NAVO, maar daarom moeten we nog niet Amerikaans kopen.”

Frankrijk stelt dat er 20 miljard euro terug zal vloeien naar België over 20 jaar, maar daarin zitten al voor 16 miljard euro bestaande contracten. Wat gebeurt er met die contracten als België niet voor de Rafale kiest?

“We zullen die vervullen ongeacht het systeem dat België zal kopen. Maar als wij het zijn, zal er uiteraard meer enthousias­me zijn.”

In 2023 moeten de eerste Belgische F-16’s uit de vaart. Welk toestel zou Frankrijk dan aanbieden?

“Dat zal op dat moment de Rafale F3R zijn. Vanaf 2025 wordt dat dan in principe het nieuwe type, de Rafale F4. Het komt erop neer dat België altijd zal vliegen met het vliegtuig waarmee op dat moment ook de Fransen vliegen. Tenzij België bepaalde modificati­es wil. Daarover kan gepraat worden. Over alles kan gepraat.”

 ?? Foto BELGA ?? Eric Trappier: “Frankrijk heeft met de Rafale een gevechtsvl­iegtuig dat goed presteert in alle hoeken van de wereld. Terwijl de ontwikkeli­ng van de Amerikaans­e F-35 verre van een rustige rivier is geweest.”
Foto BELGA Eric Trappier: “Frankrijk heeft met de Rafale een gevechtsvl­iegtuig dat goed presteert in alle hoeken van de wereld. Terwijl de ontwikkeli­ng van de Amerikaans­e F-35 verre van een rustige rivier is geweest.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium