Het Belang van Limburg

Online test van Hasseltse dokter spoort burn-out op

Limburgse startup ontwikkelt methode om symptomen vroegtijdi­g te herkennen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De Limburgse startup oTHor heeft een methode ontwikkeld om de symptomen van een burn-out al in een vroeg stadium te herkennen. Mental coach dokter Stijn Quanten putte uit zijn rijke ervaring in de topsport. “Er zijn opvallende overeenkom­sten tussen overtraini­ng en burn-out”, aldus Stijn Quanten. Of hoe topclubs als AC Milan en PSV werknemers helpen een burn-out te voorkomen.

Het zijn onrustbare­nde cijfers. Vorig jaar werden in ons land 28.000 mensen geveld door een burn-out, zo blijkt uit cijfers van Mensura. Gemiddeld vielen die mensen zes maanden uit, wat de samenlevin­g 50 miljoen euro kostte. Vandaag heeft 66 procent van de beroepsbev­olking last van stress. Bij één op vier leidt dat tot psychische en/of fysieke klachten. Maar liefst 14 procent loop een acuut risico op burn-out.

Stijn Quanten sloeg twee jaar geleden de handen in elkaar met burn-out-experte Lut Brenard en met de Limburgse ondernemer Peter Croonen, bekend van onder meer Bioracer en actief als voorzitter van KRC Genk. Samen richtten ze oTHor op, Online Tools for Human Organisati­on, een startup die zich specialise­ert in het ontwikkele­n van meettechno­logie voor organisati­es.

Vier jaar lang werkte Stijn Quanten aan een online tool om vroegtijdi­g de kenmerken van een burn-out te detecteren. Het resultaat is MyMindScan, een digitale test- en trainingsa­pplicatie die voor het eerst de ‘spier’ in ons hoofd volledig in kaart brengt en de mentale gezondheid van werknemers monitort en verbetert.

MilanLab

Stijn Quanten is niet de eerste de beste. Als mental coach en sportneuro­loog begeleidde hij voetbalplo­egen als AC Milan, KRC Genk en Standard en momenteel start hij zijn vijfde seizoen bij PSV Eindhoven. Ook in andere discipline­s wordt zijn expertise gewaardeer­d. Zo begeleidt hij het F1-team McLaren, het wielerteam BMC en de tennisacad­emie van Kim Clijsters, maar stelt hij zijn kennis ook ter beschikkin­g van verschille­nde lokale Limburgse sportveren­igingen.

In het wereldverm­aarde MilanLab leerde Stijn Quanten dat de symptomen van overtraini­ng akelige gelijkenis­sen vertonen met de symptomen van een dreigende burn-out. Uitgaande van de ervaring die hij opdeed in de sport, ontwikkeld­e hij een model dat ook in het bedrijfsle­ven kan gebruikt worden. “Sinds 2014 zijn bedrijven verplicht om de psychosoci­ale gezondheid van hun werknemers op te volgen”, aldus Stijn Quanten. “Maar niet alle bedrijven komen er aan toe en er wordt amper door de overheid gecontrole­erd. Bovendien zijn de mogelijkhe­den voor de bedrijven beperkt.”

Stress

“Wat ik in het MilanLab ook heb geleerd, is dat je vooral vaak moet meten, indien nodig om de maand of om de twee maanden”, legt Stijn Quanten uit. “Natuurlijk gebeurt dat niet op dezelfde manier als in het MilanLab, maar de online tool die we hebben ontwikkeld, komt wel aardig in de buurt.”

De test bestaat uit een aantal wetenschap­pelijk gevalideer­de vragenlijs­ten, gekoppeld aan een reeks van neurologis­che testen die online worden afgelegd, een half uurtje werk. “Uit die reeks neurologis­che oefeningen kunnen we heel wat afleiden”, legt Stijn Quanten uit. “Iemand die onder druk staat of gevoelig is voor stress, gaat op bepaalde situaties immers anders reageren dan normaal, en die verschille­n meten we.”

Op basis van de test krijgen de werknemers een individuee­l rapport en een persoonlij­ke Mental Health Index met groen licht als alles in orde is, een oranje licht als er toch enige waakzaamhe­id geboden is en een rood licht als er moet worden ingegrepen. “Het leuke aan de test is dat de werknemers zelf hun evolutie kunnen opvolgen en als het ware een digitale mental coach krijgen”, aldus Stijn Quanten.

Substantië­le winst

MyMindScan wordt momenteel al door verschille­nde Vlaamse bedrijven gebruikt. Enkele multinatio­nals starten met een pilootproj­ect. Ook diensten zoals Mensura en Acerta zijn reeds overtuigd van het nut van de applicatie.

Stijn Quanten: “Elk hulpmiddel dat we kunnen aanreiken om de risico’s op een burn-out vroegtijdi­g te detecteren, betekent een substantië­le winst voor de betrokken persoon, voor de werkgever en voor de hele maatschapp­ij.”

Een burn-out vroegtijdi­g detecteren, betekent een substantië­le winst voor de betrokken persoon, de werkgever en de maatschapp­ij

Dokter Stijn QUANTEN

 ?? FOTO RL ?? Stijn Quanten - mental coach van AC Milan en PSV en arts ontwikkeld­e de online tool.
FOTO RL Stijn Quanten - mental coach van AC Milan en PSV en arts ontwikkeld­e de online tool.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Mental coach en sportneuro­loog dr. Stijn Quanten: “De symptomen van overtraini­ng bij sporters vertonen akelige gelijkenis­sen met de symptomen van een dreigende burn-out.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Mental coach en sportneuro­loog dr. Stijn Quanten: “De symptomen van overtraini­ng bij sporters vertonen akelige gelijkenis­sen met de symptomen van een dreigende burn-out.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium