Het Belang van Limburg

Trump zwicht: geen scheiding meer van migrantenf­amilies

President stopt met gescheiden opsluiten van kinderen

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - President Trump heeft gisteren een presidenti­eel decreet onderteken­d dat een einde maakt aan het zeer omstreden beleid waardoor kinderen gescheiden worden van hun illegaal de VS binnengeko­men ouders.

President Donald Trump verklaarde dat hij “something” (iets) zou tekenen om “families samen te houden”. Hij kondigde de executive order aan tijdens een vergaderin­g met Republikei­nse Congresled­en in het Witte Huis waar ook de pers present was. De president kreeg de afgelopen dagen steeds meer tegenwind, vooral nadat beelden van gekooide kinderen die gescheiden waren van hun ouders, de wereld rondgingen. De kritiek kwam ook uit zijn eigen partij. De Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden Paul Ryan had voor vandaag een vergaderin­g ingelast om wetten te bespreken die het omstreden beleid zouden opschorten. “Families uit elkaar halen kan niet. Punt uit”, had Ryan nog eens herhaald. Ook het bedrijfsle­ven schaarde zich achter de afwijzing. Zo zegden luchtvaart­maatschapp­ijen American Air en United Airlines alle medewerkin­g aan het beleid op. De kinderen werden vaak per vliegtuig naar de opvangcent­ra gebracht.

“Zwaar dilemma”

Trump bleef gisteren uiterst vaag over de inhoud van de executive order. Volgens een functionar­is van het Witte Huis doet de nieuwe verordenin­g niets af aan het door Trump gevoerde nultoleran­tiebeleid inzake illegale migratie. Het zal families echter niet langer scheiden zodat kinderen ook niet meer in afzonderli­jke opvangcent­ra belanden. De illegale migranten zullen voortaan met hun kinderen in gesloten centra belanden waar hun zaken met voorrang behandeld zullen worden.

Bij de vergaderin­g in het Witte Huis was de afwezighei­d opgevallen van minister van Binnenland­se Zaken Kirstjen Nielsen die het scheidings­beleid in de praktijk uitvoerde en het de voorbije dagen nog verdedigde.

Ook de president zelf leek overigens niet echt overtuigd van zijn beslissing. “Wij moeten hard zijn of ons land wordt onder de voet gelopen door miljoenen vluchtelin­gen. En als je hard bent, dan heb je geen hart. Dat is een zwaar dilemma. Misschien zal ik eerder sterk zijn”, zei hij volgens verslaggev­ers.

Hoe alle 2.600 kinderen en hun ouders opnieuw samengebra­cht zullen worden, is evenmin duidelijk. Sommige ouders zijn al maanden uitgewezen terwijl hun kinderen nog in de VS zijn.

 ?? FOTO'S EPA-EFE/PHN ?? Trump tekende gisteren een presidenti­eel decreet dat een einde maakt aan het zeer omstreden beleid dat migrantenk­inderen van hun ouders scheidt.
FOTO'S EPA-EFE/PHN Trump tekende gisteren een presidenti­eel decreet dat een einde maakt aan het zeer omstreden beleid dat migrantenk­inderen van hun ouders scheidt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium