Het Belang van Limburg

“Als men mij aanvalt, denk ik aan de Joden die werden doodgescho­ten”

Boze prins Laurent wil N-VA-politicus aanklagen

- Tex VAN BERLAER

BRUSSEL - Prins Laurent is het moe. Hij eist excuses van N-VAKamerlid Peter Buysrogge, nadat die hem eerder beschuldig­de van een “vals activiteit­enverslag”. Komen die excuses er vandaag niet, dan klaagt Laurent de politicus aan wegens laster. In een openhartig gesprek trekt de prins parallelle­n met zijn eigen situatie en die van de Holocaust en de schietpart­ijen op school in de VS.

De directe aanleiding voor het gesprek - op aanvraag van de prins met onze zusterkran­t Het Nieuwsblad is het uitlekken van zijn brief aan Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA). Daarin schrijft Laurent dat hij ten laatste vandaag excuses wil van het parlements­lid. De prins is zeer boos omdat de N-VA’er hem op 17 mei beschuldig­de van het indienen van een vals activiteit­enverslag. Buysrogge deed dit omdat het omstreden bezoek van Laurent aan de Chinese ambassade niet vermeld wordt in dat activiteit­enverslag, dat nochtans een voorwaarde is voor de prins om zijn dotatie te ontvangen.

“En het zal niet de laatste politicus zijn tegen wie ik een zaak aanspan”, zegt Laurent. “Ik ben het kotsbeu dat men mij aanvalt puur omdat ik de zoon of broer ben van een koning. Als er zoiets gebeurt tegenover mij, denk ik dikwijls aan de Joden die werden doodgescho­ten in de Tweede Wereldoorl­og, gewoon omdat ze Jood waren. Hoe is het in deze wereld nog mogelijk dat men iemand beschuldig­t omdat hij tot een groep mensen of een familie behoort? Het begint met pesterijen, maar leidt tot haat.” Ook de beruchte school shootings in de VS passeren de revue. “Er zijn veel studenten die een moord plegen omdat ze gepest worden op sociale media. Maar die peuter (Laurent bedoelt Peter Buysrogge, nvdr.) beseft dat niet. Denk eens aan alle kinderen die een moord plegen. Denk aan alle Joden die gedood werden. Denk aan elke mens die gedood werd omdat hij tot een minderheid behoorde.”

Problemen op school

Vervolgens komt Laurent terug op de N-VA. Hij heeft naar eigen zeggen niets tegen die partij. “Maar het is heel erg flauw om

stemmen te halen op de kap van het imago van iemand. Dit moet stoppen, ik verdien dit niet. Ik ben het beu dat men mij na vijftig jaar afschilder­t als kwaadaardi­g”, zegt de 54-jarige prins.

“Ik ben ook parlements­lid geweest (senator van rechtswege, nvdr.). Je zegt niet openlijk van iemand dat hij een fraudeur is buiten het parlement. Maar hij is misschien te jong, en weet niet wat hij zegt. Hij mist maturiteit. Als ik N-VA onterecht zou beschuldig­en, zouden zij klagen dat ik ondemocrat­isch ben. Maar dat is wat ze nu zelf doen.” De prins wijst op de zorgen waarmee hij al kampt sinds zijn jeugd. “Ik heb problemen gehad op school omdat ik lid was van de koninklijk­e familie. Maar ik heb daar nooit om gevraagd. Buysrogge kan er wél iets aan doen dat hij N-VA’er is, hij heeft ervoor gekozen.” “Ik heb zoveel slechte dingen meegemaakt”, vervolgt hij. “Zo zeggen mensen op straat mij soms dat ik steel van de staat. Dat blijft plakken aan mijn lijf. Ik heb politici, ook die van het Vlaams Belang, al vaak gevraagd waarom ze mij zo negatief afschilder­en, zonder dat ze mij kennen? Dan zeggen ze dat ze mij wel sympathiek vinden, maar mijn familie niet.”

Steentje in de voorruit

De prins geeft toe dat hij geen engeltje is, ook hij is feilbaar. “Maar gesjoemel, drugs en alcohol: daar doe ik niet aan mee.”

Zo wijst hij op een verkeersin­cident eerder dit jaar, waaruit zijn oprechthei­d moet blijken. “Anderhalve maand geleden stak ik met mijn wagen een andere auto voorbij. Een kilometer verder deed die automobili­st mij stoppen. Hij zei me dat door mijn manoeuvre een steentje was opgesprong­en en een kras had gemaakt op zijn voorruit en ik heb hem die ruit terugbetaa­ld.”

 ?? FOTO BELGA ?? Prins Laurent: “Ik ben het beu dat men mij na vijftig jaar afschilder­t als kwaadaardi­g.”
FOTO BELGA Prins Laurent: “Ik ben het beu dat men mij na vijftig jaar afschilder­t als kwaadaardi­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium