Het Belang van Limburg

Meesterzet

- Door Jan Bex

Een openbare aanbestedi­ng die enkele jaren te vroeg komt om de buit te kunnen binnenhale­n. Bluffen dat je veel meer te bieden hebt dan wat gevraagd wordt, de officiële competitie negeren en buiten de wedstrijd om toch meespelen. Zo zet Frankrijk uiteindeli­jk de toon in het al zeer geanimeerd­e debat over welk vliegtuig dit land nu moet kiezen om zijn 54 oude F-16’s te vervangen. Een meesterzet. In voetbalter­men: met die ene bal rijten de Fransen de Belgische verdedigin­g compleet open. Over het gedragen akkoord binnen de regering dat een competitie tussen vijf staatsagen­tschappen uiteindeli­jk zou leiden tot de beste deal in een miljardena­ankoop bestaat al lang geen eensgezind­heid meer. Minister Vandeput zweert nochtans bij die competitie. Vindt dat Frankrijk dan maar gewoon had moeten meedoen als het dan toch zo’n geweldig aanbod heeft. Maar dit is ook een dossier waarbij premier Michel gewrongen zit tussen afspraken binnen de regering en electoraal eigenbelan­g bezuiden de taalgrens. Vorige vrijdag luisterde hij naar een diepe lokroep en stelde verrassend die heikele beslissing uit tot ergens in oktober. Tot ergens rond de lokale verkiezing­en.

Iets wat ze in Frankrijk goedkeuren­d hebben onthaald. Al zijn de offertes van de Britten met hun Eurofighte­r en de Amerikanen met hun F-35 dan nog net niet vervallen, de ervaring leert dat omstreden federale dossiers bij ons van nature neigen naar uitstel. Om dan vaak te belanden bij een volgende regering. Waarbij deze regering dan wel zou spelen met het voortbesta­an van de Belgische luchtmacht. Mocht het tot onderhande­lingen komen met de Fransen, hun vage mooiprater­ij smeekt om spijkerhar­de onderhande­lingen. Eén ding mag België niet vergeten, ze hebben wél een argument. Een dat hout snijdt. Hun Rafale is de rechte weg naar het Europese gevechtsvl­iegtuig van de toekomst. De FCAS, het Future Combat Air System. Werkdatum: ergens in de jaren veertig van deze eeuw. Macron en Merkel willen het zo. De Franse en Duitse defensiemi­nisters hebben die intentie deze week nog eens bevestigd. Hoe waardevol een grondstroo­m als pacifisme ook is in onze samenlevin­g, in tijden van terreur, Trump en Poetin, tijden dat de Europese veiligheid al lang geen vanzelfspr­ekendheid meer is, zorgt Europa best zelf voor die eigen veiligheid. Wij liggen in dat verhaal zo centraal als maar kan. Met bovendien nogal wat luchtvaart­industrie bij ons. Dat is een geopolitie­ke beslissing op lange termijn voor ons land. Een die niets te maken heeft met groot gelijk of met lokale verkiezing­en op 14 oktober. Een beslissing voor staatslied­en.

In tijden van terreur, Trump en Poetin, tijden dat de Europese veiligheid al lang geen vanzelfspr­ekendheid meer is, zorgt Europa best zelf voor de eigen veiligheid REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium