Het Belang van Limburg

Afghaan in cel voor moord op Hasseltse

Kapster gewurgd door neef van echtgenoot

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Zaman A. (27) is dinsdagavo­nd aangehoude­n op verdenking van de moord op een 30-jarige Afghaanse vrouw, zondag in haar huis in de Canadastra­at in de Hasseltse Banneuxwij­k. De verdachte is de neef van de echtgenoot van slachtoffe­r Negeen Mohammad Reza. “Hassan heeft alles voor zijn neef Zaman gedaan maar hij heeft met hem de duivel in huis gehaald”, zegt Mark Huygen, de advocaat van de rouwende echtgenoot.

Zaman A. zou in erbarmelij­ke omstandigh­eden hebben geleefd in Aken, waar hij voor een koeriersbe­drijf werkte. Hij kwam vaak op bezoek bij zijn neef Hassan en diens echtgenote Negeen Mohammad in Hasselt. “Hassan heeft alles voor zijn neef gedaan wat mogelijk is, het waren beste vrienden. Hij stond te pas en te onpas bij hen op de stoep maar werd altijd met open armen ontvangen. Hassan zag ook hoe zijn vrouw telkens vrolijker werd als Zaman op bezoek was, maar hij had niet het flauwste vermoeden dat er tussen hen meer dan vriendscha­p was”, zegt Mark Huygen.

Gewurgd

Hassan had zondag een bokswedstr­ijd in Gent bijgewoond. Toen hij rond half zes met zijn wagen in de Canadastra­at arriveerde, zag hij meteen dat er iets mis was. Binnen trof hij zijn vrouw aan die zich blijkbaar had verhangen. De politie werd verwittigd en de standaardp­rocedure bij een ongewoon sterfgeval werd in gang gezet: het labo van de federale gerechteli­jke politie en een wetsdokter kwamen ter plaatse voor sporenonde­rzoek. Uit hun vaststelli­ngen bleek dat de vrouw eerst gewurgd werd voordat ze in de hal werd opgehangen.

Bekentenis­sen

De federale gerechteli­jke politie startte een onderzoek naar de moord op Negeen Mohammad. Haar man en zijn neef kwamen meteen in beeld als verdachten en werden lange tijd verhoord en van hun vrijheid beroofd. Dinsdagavo­nd leidde dat uiteindeli­jk tot de aanhouding van Za- man A. die toegaf dat hij de vrouw had omgebracht. Zijn raadsman Michiel Van Kelecom wilde gisteren geen commentaar geven op het verloop van het onderzoek. Na een vrijheidsb­eroving van twee dagen en de bekentenis­sen van Zaman mocht Hassan naar huis. “Voor mijn cliënt was dat een hele opluchting”, aldus Mark Huygen. “Hij was in shock, voelde zich machteloos. Na een opsluiting van 47 uur kon hij eindelijk aan zijn rouwproces beginnen. Vandaag moet hij alles in het werk stellen om zijn vrouw zo snel mogelijk in Afghanista­n te kunnen begraven.”

Zwangersch­ap

Uit verder onderzoek moet nog blijken wat Zaman bezield heeft om zijn minnares om te brengen. Een mogelijke zwangersch­ap van de vrouw zou aan de basis kunnen liggen van het drama.

De politie is er alvast in geslaagd om een misdrijf op te lossen dat op het eerste gezicht een zelfmoord leek. “Politie en parket Limburg laten op ieder ongewoon sterfgeval een screening uitvoeren”, aldus parketwoor­dvoerder Pieter Strauven. “Dat gebeurt door een wetsdokter, het labo van de federale gerechteli­jke politie en een tactische onderzoeke­r. Zo kunnen sterfgeval­len die uiteindeli­jk moord of doodslag blijken te zijn, sneller ontmaskerd worden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium