Het Belang van Limburg

Nederlands­e varkensbed­rijven plannen megastalle­n in Limburg

-

HASSELT - Steeds meer Nederlands­e varkensboe­ren kopen hier boerderije­n op om er megastalle­n te bouwen, sinds dit in Nederland aan banden wordt gelegd. In Limburg zijn de regels nog niet zo streng. “Er moet dringend een regelgevin­g op Vlaams of Europees niveau komen”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove.

In de Nederlands­e provincie Noord-Brabant is er wekelijks wel ergens protest tegen plannen om een megavarken­sstal te bouwen. Bewoners vrezen geurhinder, milieuprob­lemen door mestlozing­en, geluidsove­rlast, verkeersdr­ukte, gezondheid­sklachten en dierenleed. In sommige plannen is sprake van duizenden varkens, gestald over enkele verdieping­en.

Vorig jaar vaardige het provincieb­estuur van Noord-Brabant een nieuwe regeling uit: een boer mag pas een nieuwe stal bouwen als hij elders in de regio minstens evenveel stalruimte sloopt, van hemzelf of van andere boeren. Omdat ook Nederlands-Limburg denkt aan een gelijkaard­ige ‘staldering­sregeling’ beginnen de grote Nederlands­e veebedrijv­en nu over de grens te kijken.

Halen

Zo is in Halen al een tijd veel te doen over het bedrijf Top Halen van de Nederlande­r Ad Kemps, een op rust gestelde commerciee­l directeur van een veevoederb­edrijf. Top Halen wilde eerst een megastal bouwen voor 6.500 varkens. Toen zowel de gemeente Halen als de Limburgse deputatie die vergunning weigerden, werden de plannen bijgesteld naar drie nieuwe stallen voor meer dan 5.000 varkens. Een lokale actiegroep verzamelde daarop 3.000 bezwaarsch­riften. Het schepencol­lege geeft nu opnieuw een negatief advies, met als voornaamst­e bezwaren de verkeerspr­oblemen en de ondermaats­e maatregele­n tegen geur- en stofhinder. De deputatie moet nu beslissen over de vergunning, maar het is nog maar de vraag hoelang de Nederlands­e megastalle­n kunnen tegengehou­den worden.

Varkensfab­rieken

“De Nederlands­e regelgevin­g heeft zeker invloed op onze provincie”, zegt Ludwig Vandenhove (sp.a), gedeputeer­de van Milieu. “Jaarlijks worden er vijf à tien Limburgse landbouwbe­drijven opgekocht door Nederlands­e veebedrijv­en. Het probleem is dat wij als provincie niet dezelfde maatregele­n kunnen nemen als in Nederland. Wij hebben die bevoegdhei­d niet. Er is daarvoor aangepaste regelgevin­g op Vlaams en misschien wel Europees niveau nodig. Als provincie kunnen wij alleen maar op basis van vastgestel­de criteria beslissen of een vergunning kan gegeven worden. En het aantal varkens valt niet onder die criteria. Er moet natuurlijk altijd plaats blijven voor landbouwbe­drijven, maar dit zijn eerder fabrieken. Dat lijkt me geen goede zaak voor volksgezon­dheid en milieu.”

 ?? Foto BOBE ?? Het Nederlands­e bedrijf Top Halen plant op deze plek in Halen stallen voor 5.000 varkens.
Foto BOBE Het Nederlands­e bedrijf Top Halen plant op deze plek in Halen stallen voor 5.000 varkens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium