Het Belang van Limburg

Opvang buiten EU krijgt steun

-

BRUSSEL - Het dinsdag uitgelekte voorstel van EU-raadsvoorz­itter Donald Tusk voor opvang van vluchtelin­gen in ‘ontschepin­gsplatform­s’ en ‘hotspots’ buiten de Europese Unie, krijgt opvallend brede steun. In eigen land wil de NV-A dat premier Michel het op de EU-top over een week zijn volle steun geeft. Tusks voorstel staat dit weekend al ter discussie op een informele top in Brussel waar ook ons land aanschuift.

Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn dit weekend wellicht de belangrijk­ste aanwezigen op de voorbereid­ende minitop. Duitsland omdat daar een dreigende regeringsc­risis rond migratie twee weken in de koelkast is geschoven. Voor kanselier Merkel gaat het op de EU-top zo goed als over haar politieke voortbesta­an. De rebelleren­de minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer eist duidelijke afspraken over een EUbreed asielbelei­d. Als dat er voor 1 juli niet komt, dreigt hij zijn plan door te drukken om asielzoeke­rs die al in andere EU-landen zijn geregistre­erd, meteen terug te sturen aan de Duitse grens.

Gisteren hield de CSU-minister-president van Beieren, Markus Söder, in München overleg met de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz. De Oostenrijk­se regering van rechts met extreemrec­hts ijvert allanger voor opvang van migranten buiten de EU. Gisteren pleitte Kurz met Söder voor Schutzzone­n in Noord-Afrika, voor het sluiten van de EU-buitengren­zen en tegen verplichte verdeelsle­utels vor de opvang van migranten in de lidstaten.

Ook de nieuwe regering in Italië maakte al duidelijk dat ze voor een harde opstelling kiest door haar havens te sluiten voor vluchtelin­genschepen.

Noord-Afrika

De minitop zal het door Tusk gelanceerd­e idee bespreken om migranten naar opvangcent­ra buiten de EU te loodsen via ‘ontschepin­gsplatform­s’. In opvangcent­ra in veilige landen – Tunesië en Egypte zijn genoemd – worden de asielaanvr­agen dan getrieerd. ‘Echte’ vluchtelin­gen mogen naar Europa, economisch­e migranten moeten terug naar huis. Over de uitvoerbaa­rheid van het plan en de wederdiens­ten die meewerkend­e landen in Noord-Afrika zonder twijfel zullen eisen, is nog niets bekend.

Ook de versterkin­g van de buitengren­zen en het voorkomen van ‘asielshopp­en’ staan ter discussie. Voor Merkel het topthema omdat Seehofer vluchtelin­gen die via Oostenrijk en daarvoor Italië aan de Duitse grens opduiken, wil terugsture­n. Eerste overleg tussen Merkel en de nieuwe Italiaanse premier Conte over migratie liep stroef omdat Italië niet meer de Dublinvero­rdening wil uitvoeren die bepaalt dat asielaanvr­agen in het land van aankomst moeten behandeld worden.

Gamechange­r

België zet op de EU-top in op versterkin­g van de buitengren­zen, herziening van het Dublinakko­ord en meer deals met derde landen zoals met Turkije, verklaarde premier Charles Michel (MR) gisteren. Michel reageerde positief op het voorstel van Tusk, dat hij echter eerst wil bestuderen. Regeringsp­artner NV-A vindt dan weer dat Michel Tusks ‘gamechange­r’ voluit moet steunen. “Het is geen geheim dat de N-VA voor het Australisc­h model is, met afsluiten van de buitengren­zen, pushbacks en opvang buiten de EU. Met deze ontwerpcon­clusie is ook Europa eindelijk aan het kantelen”, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren. De nieuwe consensus strekt zich ook uit naar de CD&V, die eveneens in is voor asielproce­dures aan de buitengren­zen – “eventueel in kwaliteits­volle hotspots in Afrika”, al herhaalt voorzitter Wouter Beke dat “terugsture­n naar een onveilig land geen optie” is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium