Het Belang van Limburg

“Vakantie is een basisrecht”

Vlaams Parlement verankert ‘Limburgs pionierswe­rk’ rond sociaal toerisme in decreet

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Het Vlaams Parlement heeft gisteren een decreet van parlements­lid Vera Jans (CD&V) goedgekeur­d dat betaalbare vakanties voor gezinnen met een beperkt inkomen moet garanderen. “Vakantie is een basisrecht, geen luxe”, onderstree­pt Jans, die zich voor het ontwerp inspireerd­e op de werking van de Limburgse vzw Horizont. Die vzw biedt met ‘Rap op Stap’ al sinds 2002 reizen voor kwetsbare gezinnen aan.

Vorig jaar deden bijna 12.000 Limburgers een beroep op de diensten van ‘Rap op Stap’, dat dankzij subsidies van Toerisme Vlaanderen en samenwerki­ngen met de sector goedkope reizen kan aanbieden aan mensen met beperkte middelen. “Wij vinden dat een jaarlijkse vakantie een mensenrech­t is”, zegt coördinato­r Roeland Schaeken van de Horizont. “Rap op Stap fungeert als bemiddelin­gskantoor. Wij brengen vraag en aanbod samen en hebben intussen kantoren in vijftien Limburgse gemeenten.”

Vierduizen­d reizen

De voorbije tien jaar organiseer­de Rap op Stap bijna 4.000 reizen. “De werking van Horizont is uniek in Vlaanderen, en dat Limburgse pionierswe­rk willen we met dit decreet naar heel Vlaanderen vertalen”, zegt Lanakens parlements­lid Vera Jans. “Tot nu toe was de werking van bemiddelin­gskantoren niet wettelijk vastgelegd, maar daar komt dankzij het goedgekeur­de decreet veranderin­g in. We willen het sociaal toerisme in Vlaanderen een plaats geven en verder uitbouwen.”

De nieuwe wet beteken niet dat organisati­es zoals Horizont automatisc­h meer middelen krijgen. “Hoewel we uiteraard tevreden zijn dat onze werking eindelijk wordt erkend, hopen we dat er een extra financiële inspanning volgt”, aldus Schaeken. “De vraag naar betaalbare vakanties is veel groter dan het aanbod. Dat is jammer, want met vakantie kunnen gaan is niet alleen een basisrecht, het draagt ook bij tot maatschapp­elijke integratie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium