Het Belang van Limburg

“Woorden zijn enorme steun voor alle nabestaand­en”

Koningin Máxima oogst lof met publieke reactie op zelfdoding van haar zus Inés

- Thomas JANSEN

HASSELT - “Mijn zus Inés kon geen vreugde meer vinden, ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat zij nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden.” Met die woorden heeft de Nederlands­e koningin Máxima nóg meer harten veroverd. Haar jongste zus Inés Zorreguiet­a (33) stapte twee weken geleden uit het leven.

“Ook al geloven we dat er wél altijd een oplossing is, toch is dit een enorme steun voor alle nabestaand­en die iemand verloren na zelfdoding”, klinkt het bij de Zelfmoordl­ijn.

Inés, het dertien jaar jongere zusje van Máxima, werd op 6 juni dood aangetroff­en in haar slaapkamer in Buenos Aires. Volgens Argentijns­e media kampte ze met een eetstoorni­s en een depressie. De Nederlands­e koningin verscheen dinsdag voor het eerst sinds die tragische gebeurteni­s in het openbaar, bij een bezoek aan een therapiece­ntrum tegen kanker in Groningen. Ze reageerde kort maar erg pakkend op het overlijden van haar zusje. “Ik heb iets opgeschrev­en, misschien dat ik dat best even lees”, opende Máxima, die uiteindeli­jk geen blik wierp op haar briefje en recht uit het hart sprak. “Dit centrum betekent veel voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar met hoop op genezing. Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden, zij kon niet genezen. Onze enige troost is dat zij nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden”, zei de geëmotione­erde koningin, waarna ze iedereen bedankte voor alle steun. De aanwezige pers verstomde, geen fotograaf leek zich nog te bekommeren om het juiste beeld. En ook op sociale media regende het positieve reacties, van mensen die geraakt waren door de pakkende woorden van de koningin.

Schuldgevo­el

“Máxima verwoordt zeker een gevoel dat leeft bij veel nabestaand­en, nadat ze geconfront­eerd worden met zelfdoding”, zegt Kirsten Pauwels van de Zelfmoordl­ijn. “Ook al geloven we vanuit preventief oogpunt dat er altijd andere oplossinge­n zijn, toch is haar reactie heel normaal, gezien ze recent een dierbare verloor.” Dat bevestigt Lore Vonck, coördinato­r van Werkgroep Verder. Die staat in voor de begeleidin­g van nabestaand­en na zelfdoding. “In tegenstell­ing tot andere rouwproces­sen, komt hier ook nog eens een factor ‘schuldgevo­el’ bij. Dat is normaal, maar altijd onterecht. Mensen met suïcidale gedachten hebben zo’n tunnelvisi­e dat ze ervan overtuigd zijn dat hun omge- ving hen toch niet kan helpen. Dat koningin Máxima daar nu openlijk over praat, is een heel grote stap. Door te zeggen dat haar zus niet kon genezen, benadrukt ze ook dat nabestaand­en geen schuldgevo­el moeten hebben.” Tegelijk is het voor mensen die vandaag worstelen met een depressie geen fijne boodschap om te horen dat iemand “niet kon genezen”. “Die bedenking heb ik me ook gemaakt”, zegt Vonck. “In theorie kan echter iedereen gehol- pen worden, met de juiste behandelin­gen op het juiste moment. In de praktijk loopt het helaas anders, door wachtlijst­en of onverwacht­e extra opdoffers.”

Niet opgeven

Volgens Koen Demyttenae­re, professor psychiatri­e aan de KULeuven, zijn niet alle depressies volledig te genezen. Al is dat ook niet nodig voor een gelukkig leven. “De helft van de gewone depressies is zonder behandelin­g na een jaar spontaan uitgeklaar­d. Maar met behandelin­g ligt dat aantal veel hoger, én gaat het sneller bij die helft die er ook zonder van genezen zou zijn. Bij depressies die wel behandeld worden, zien we dat 11 procent na vijf jaar nog aanwezig is. Na tien jaar is dat nog 7 procent. Dat toont aan dat we niet snel mogen opgeven.” Demyttenae­re ziet dan ook weinig verschille­n tussen psychiatri­e en andere takken van de geneeskund­e. “Wie de diagnose van diabetes krijgt, moet daar de rest van zijn leven mee leren leven. Dat geldt ook voor sommige mensen met een depressie. Ze zullen dan misschien nooit helemaal genezen, maar ze kunnen nog wel een gelukkig leven hebben, mits enkele aanpassing­en.”

In theorie kan iedereen geholpen worden, met de juiste behandelin­gen op het juiste moment

Lore VONCK Werkgroep Verder

 ?? FOTO EPA-EFE
Koningin Máxima ??
FOTO EPA-EFE Koningin Máxima
 ??  ?? Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoordl­ijn1813.be
Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoordl­ijn1813.be
 ?? FOTO PHN ?? Inés Zorreguiet­a.
FOTO PHN Inés Zorreguiet­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium