Het Belang van Limburg

“Politiek voert armzalig debat over armoede”

-

150.000 kinderen groeien op in armoede, zo blijkt uit de armoedecij­fers van Kind en Gezin. Dat de verantwoor­delijke minister Homans (N-VA) de hete aardappel doorschuif­t naar vluchtelin­gen is minstens misplaatst. De voornaamst­e bezorgdhei­d van Samenlevin­gsopbouw is dat het debat om de hete brij danst: structurel­e inspanning­en om armoede terug te dringen blijven uit.

Op lokaal niveau worden er dagelijks inspanning­en geleverd om armoede terug te dringen. Heel wat lokale besturen doen hun best maar zijn ook beperkt. De huidige federale en Vlaamse regering schieten schromelij­k tekort. Nochtans werd armoedebes­trijding bij het begin van de legislatuu­r als toppriorit­eit omschreven. De uitkeringe­n gingen worden opgetrokke­n tot aan de Europese armoedegre­ns, maar die belofte bleef dode letter. De kinderarmo­ede ging gehalveerd worden. “Reken me daar maar op af ”, klopte Homans zich destijds op de borst. De Vlaamse ministers deden nog een rondje van wat zij elk vanuit hun bevoegdhei­d deden om armoede te bestrijden. Projecten zat, zo bleek. Maar structuree­l is het armoe troef. Investeren in betaalbare en kwaliteits­volle woningen voor kwetsbare groepen is een must. De toegang tot waardig werk en de inkomenson­gelijkheid moet dringend worden aangepakt. En uiteraard is daarmee ook een betaalbare gezondheid­szorg en toegankeli­jk en betaalbaar onderwijs onlosmakel­ijk verbonden. Het debat zoekt schuldigen, zoekt uitvluchte­n. Dat verdient geen kind. Iedereen is verantwoor­delijk voor een geslaagd armoedebel­eid, zowel het lokale bestuur als de Vlaamse en federale overheid. Armoede kan alleen worden teruggedro­ngen als de verschille­nde niveaus het beleid op elkaar afstemmen en versterken. De uitdaging is intussen groot geworden. Hoog tijd dus om samen, onderzoeke­rs, middenveld, beleidsmak­ers, hulpverlen­ers en mensen in armoede, het debat rijker te laten zijn dan het doorschuiv­en van zwartepiet­en en werk te maken van echte oplossinge­n. Samenlevin­gsopbouw reikt alvast de hand om het inhoudelij­ke debat te voeren en te werken aan structurel­e armoedebes­trijding.

Frederik VAES, RIMO Limburg,

instituut voor samenlevin­gsopbouw

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? “De kinderarmo­ede ging gehalveerd worden, zo beloofde minister Homans destijds. De belofte bleek dode letter.”
FOTO BART DEWAELE “De kinderarmo­ede ging gehalveerd worden, zo beloofde minister Homans destijds. De belofte bleek dode letter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium