Het Belang van Limburg

“Zo’n brand is eigen aan de sector”

Schrootbed­rijf Stelimet onder vuur, burgemeest­er Wim Dries wil maatregele­n

- Chris NELIS

“Een brand als die van dinsdag is gewoon eigen aan de sector.” Dat zegt Alphonse Stevens, bestuurder van recyclageb­edrijf Stelimet. De brand die in de namiddag ontstond, was uiteindeli­jk pas om 5 uur woensdagmo­rgen geblust. Het is al het tigste incident bij Stelimet, en de politieke weerstand tegen het schrootbed­rijf groeit. Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen) gaat alvast minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) over de zaak interpelle­ren.

“We kregen de brand echt wel veel sneller onder controle”, zegt Alphonse Stevens over het laatste incident bij recyclageb­edrijf Stelimet, aan de Genkse kolenhaven. Na tweeëneenh­alf uur was de brand onder controle, maar er werd nog goed tien uur nageblust. “Dat is rechtstree­ks het gevolg van de maatregele­n die we genomen hebben na de zware brand

Alphonse STEVENS zaakvoerde­r Stelimet vorig jaar.” Toen brandde het bijna een week lang bij Stelimet, dat oude metalen recycleert. “Onder meer door de brandmuren die we geplaatst hebben kon het vuur niet overslaan naar andere schroothop­en. Dat is vorig jaar wel gebeurd.”

“Ik weet wel dat we veel geconfront­eerd worden met branden”, geeft de zaakvoerde­r toe. “Maar dat is in onze sector niet zo uitzonderl­ijk. Verleden weekend heeft het nog bij een collega gebrand.” Dat de brand Stelimet opnieuw op de politieke discussiet­afel brengt, is Stevens ontgaan. “Ik ben de ganse nacht en de daaropvolg­ende dag ter plaatse gebleven. We zijn allemaal doodop.”

Maandabonn­ement

De brand van dinsdag was allerminst het enige incident bij Stelimet. Zowat elke maand moet de brandweer uitrukken naar het schrootbed­rijf. Soms voor een klein brandje dat de werknemers grotendeel­s zelf kunnen blussen, maar ook regelmatig voor een groter euvel. ‘Hoogtepunt’ was de inferno op 30 mei vorig jaar, toen de brandweer een week bezig was met nablussen. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) is alleszins niet van plan het hier bij te laten. “Ik ga het mee agenderen op de provincial­e stuurgroep Genk-Zuid”, zegt Dries. “Ik heb alle begrip voor accidentel­e branden, maar het gebeurt gewoon te vaak. Komend jaar moet het bedrijf haar milieuverg­unning laten verlengen. Dat betekent sowieso dat er een MERaudit komt.”

Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen) gaat op zijn beurt mioverwoge­n”, nister Joke Schauvlieg­e (CD&V) interpelle­ren over Stelimet. “Ik zou willen weten of de maatregele­n die opgelegd zijn na de vorige brand ook effectief zijn nageleefd”, zegt Danen. “Zo niet, vraag ik me af of het daar nog thuis hoort.” Gemeentera­adslid Harrie De Witte (PvdA) wijst vooral op de kwalijke gevolgen voor de omgeving: “Bij een verbrandin­gstemperat­uur onder de 800 graden Celsius komen er grote hoeveelhed­en dioxines vrij. Die zijn giftig en gevaarlijk. Hier dringen drastische maatregele­n zich op.”

Be-alert

Ondertusse­n vragen veel Genkenaren zich af waarom Be-alert, het alarmering­ssysteem per sms van de overheid, niet geactiveer­d werd. “We hebben het wel even

Wim DRIES (CD&V) Genks burgemeest­er

zegt Dries. “Maar de brand was niet van die mate dat het naar een gemeenteli­jke fase zou worden opgetrokke­n. Nu, we hadden het wel kunnen activeren en gezien de reacties achteraf hadden we dat misschien beter wel gedaan”, geeft de burgemeest­er toe.

Ik weet wel dat we veel geconfront­eerd worden met branden. Maar dat is in onze sector niet zo uitzonderl­ijk

Ik heb alle begrip voor accidentel­e branden, maar bij Stelimet gebeurt het gewoon te vaak

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De brand bij Stelimet dinsdag bracht een enorme rookwolk met zich mee. Er werd uiteindeli­jk tot woensdagoc­htend 5 uur geblust.
FOTO SVEN DILLEN De brand bij Stelimet dinsdag bracht een enorme rookwolk met zich mee. Er werd uiteindeli­jk tot woensdagoc­htend 5 uur geblust.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium