Het Belang van Limburg

“Tijdsdruk geeft me de adrenaline om te presteren”

Journalist Frank Van Laeken is stadsfilos­oof van MoMeNT

- Rudi SMEETS

Tongeren heeft sinds vorig jaar een stadsfilos­oof. Voor de eerste editie van MoMeNT werd Jeroen Olyslaeger­s bereid gevonden om die rol op zich te nemen. Dit jaar neemt journalist Frank Van Laeken (59) het van hem over. Een hele week lang gaat hij met gasten in gesprek over de deadlines in ons leven.

Frank Van Laeken? Klinkt allicht minder bekend dan Jeroen Olyslaeger­s, die met zijn roman ‘Wil’ een instant hit scoorde. Er zullen weinig media zijn waarin hij niet werd opgevoerd. Zijn opvolger heeft óók iets met media – heel veel zelfs – maar hij werkte altijd achter de schermen, onder meer als hoofdredac­teur van de VRT-sportredac­tie. Nu maakt hij deel uit van de redactie van het tv-programma ‘Van Gils & gasten’. Daarnaast kruipt hij geregeld in de pen. Zijn recentste publicatie­s zijn ‘INferNO – De brand in de Innovation’ en ‘Mei ’68’, twee non-fictieboek­en die hij samen met Geert De Vriese schreef. Iemand met zijn curriculum mag veronderst­eld worden één en ander te kunnen vertellen over het begrip tijd. Over deadlines, bijvoorbee­ld. “Ik schreef in mijn leven al wel wat zinnen bij elkaar, maar ik heb niet de pretentie om me te vergelijke­n met Jeroen Olyslaeger­s. Hij is een fictieschr­ijver, die zijn woorden allicht tien keer herformule­ert om een zo mooi mogelijk verhaal te schrijven. Ik ben een journalist pur sang en zal de gesprekken vooral vanuit die hoek benaderen.”

Wat mag de toevallige bezoeker zich daarbij voorstelle­n?

“Ik ga zeker vragen stellen over de deadlines waarmee iedereen vrijwel elke dag te maken krijgt. Als je net voor sluitingst­ijd nog vlug wat boodschapp­en wil doen, om maar iets te zeggen. Het is ook de bedoeling dat ik de gesprekken opentrek naar het functioner­en van mijn praatgaste­n. De reeks wordt geopend door Jeroen Olyslaeger­s, daarna komen onder anderen filosoof Johan Braeckman, burgemeest­er en Kamerlid Patrick Dewael, klimaatamb­assadrice Francesca Vanthielen en Het Belang Van Limburg-hoofdredac­teur Ivo Vandekerck­hove langs.”

Is tijd vaak jouw vijand?

“Soms. Ik ben supporter van Beerschot en heb al wel vaker ondervonde­n dat de laatste minuut van een wedstrijd verschrikk­elijk lang kan duren. Op dat ogenblik is het de belangrijk­ste minuut van je leven, maar drie minuten later ben je dat alweer vergeten. Op profession­eel vlak geeft tijdsdruk me de adrenaline die ik nodig heb om op de top van mijn kunnen te presteren. Dat geldt misschien ook in een breder perspectie­f. Ik ga richting zestig, maar blijf hard gaan. Ik sluit niet uit dat die drive wordt veroorzaak­t door een onbewust gevecht tegen het einde van het leven, de ultieme deadline.” → Tijdgeest: Frank Van Laeken, 10 t.e.m. 19 aug van 12 tot 14u, leegstaand pand Maastricht­erstraat 11 (gratis)

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Frank Van Laeken: “Ik ga richting zestig, maar blijf hard gaan. Ik sluit niet uit dat die drive wordt veroorzaak­t door een onbewust gevecht tegen het einde van het leven, de ultieme deadline.”
FOTO GUY PUTTEMANS Frank Van Laeken: “Ik ga richting zestig, maar blijf hard gaan. Ik sluit niet uit dat die drive wordt veroorzaak­t door een onbewust gevecht tegen het einde van het leven, de ultieme deadline.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium