Het Belang van Limburg

“Een lied schrijven voor de eeuwigheid, dat is de drijfveer”

Yevgueni tussen pamper en plaat

- Rudi SMEETS

In de zoektocht naar artiesten voor het Stadsmuzik­antenfesti­val stond één naam snel met stip op één: Yevgueni. “Dat komt ervan als je een album maakt met ‘Tijd is alles’ als titel”, zegt frontman Klaas Delrue.

“Net als je denkt: Dit lukt maar half, verdubbelt zij de toekomst”, zingt Klaas Delrue in het titelnumme­r. De 41-jarige West-Vlaming werd in 2016 voor het eerst vader. De geboorte van zijn dochtertje Zanna verloste hem en zijn echtgenote uit zeven jaar onzekerhei­d. In ‘Adem’ zingt hij over het lange, hopeloze wachten dat eraan voorafging.

“De komst van die wonderlijk­e baby zette mijn wereld toch wel op zijn kop”, zegt hij. “Ineens moest ik veel spaarzamer omspringen met mijn tijd. Ik wilde graag een deel van de zorg op me nemen, maar ik moest ook werken aan een album. Dat was een moeilijke evenwichts­oefening.”

Wat bedoel je met ‘verdubbelt zij de toekomst’?

“Ik werd vader op mijn veertigste, een leeftijd waarop je beseft dat je halfweg zit en dat er evenveel achter als voor je ligt. De geboorte van ons dochtertje gaf me het gevoel dat er een nieuw leven voor me lag. Het klinkt oneerbiedi­g, maar plots had ik een nieuw project. Zo’n kind maakt je leven zinvoller, het duwt de eindigheid van het leven voor je uit. Omdat het zo lang duurde eer ik vader werd, kwam ook het besef van verloren tijd opduiken. De meeste mensen van mijn leeftijd hebben al puberende tieners. Bij mij moet het nog allemaal beginnen. Ik maakte een rekensomme­tje: als zij naar het hoger onderwijs gaat, ben ik al 58. Maar voor alle duidelijkh­eid: dit is de ideale verjonging­skuur, ik vond als artiest mijn tweede adem.”

Hoop je stiekem dat je blijft voortleven in je muziek?

“Misschien is dat wel de ambitie van elke artiest. Een lied schrijven voor de eeuwigheid, dat lijkt me een mooie gedachte. Ja, het is zelfs een drijfveer. We vechten allemaal tegen de eindigheid, niet? Soms komt die onrustwekk­end dichtbij. Vrij recent werden twee mensen uit mijn dichte omgeving getroffen door ziekte. Dat is heel ingrijpend. Daarom heb ik onlangs deelgenome­n aan de 1.000 kilometer fietsen voor ‘Kom op tegen Kanker’. Fietsen is voor mij ook een uitlaatkle­p als het wat lastiger gaat. Ik heb dat gevoel verwoord in het nummer ‘Nooit naar nergens’.”

In Tongeren krijg je enkele keren welgeteld twintig minuten om het publiek in te pakken.

“Een akoestisch­e set van die duur zonder toeters en bellen, dat is back to the roots. Je kan je geen zwak moment permittere­n. Dat is een leuke ervaring, kort maar krachtig.”

→ Stadsmuzik­antenfesti­val, 1 juli, 14.30 – 18.30 uur,

Begijnhof, (gratis) (zie ook tips blz 2 en 3)

 ?? FOTO GUY KOKKEN ?? Klaas Delrue van Yevgueni: “De geboorte van ons dochtertje gaf me het gevoel dat er een nieuw leven voor me lag.”
FOTO GUY KOKKEN Klaas Delrue van Yevgueni: “De geboorte van ons dochtertje gaf me het gevoel dat er een nieuw leven voor me lag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium