Het Belang van Limburg

“Mijn beroep legt link tussen vroeger en nu”

Seppe is 39 jaar en is te zien in buitenexpo Facetime

- Rudi SMEETS

“In Antwerpen behaalde ik het masterdipl­oma Conservati­e en Restaurati­e, maar eigenlijk heb ik door zelfstudie mijn eigen opleiding gecreëerd”, zegt Seppe Geuens. In zijn werk verbindt hij heden en verleden. Kortom: een ideale ambassadeu­r voor MoMeNT.

De 39-jarige Kortessemn­aar is een van de 100 passanten in Tongeren die op een dag voor de lens van fotograaf Luc Daelemans wandelde en zo plots een deel werd van de buitenexpo ‘100 portretten’. Komt mooi uit, want hij heeft echt wel iets met tijd.

“Ik restaureer houten monumenten. Huizen zoals in Bokrijk. Mijn klanten komen niet alleen uit eigen land, maar uit heel Europa en zelfs uit Japan. Ik was reeds als kind gefascinee­rd voor vakwerkhui­zen, die ik in alle mogelijke vormen en groottes tekende en schilderde. Vanaf mijn dertiende, veertiende begon ik me te interesser­en voor volkskunde en historisch­e bouwtechni­eken. Het lag dan ook voor de hand dat ik iets in die richting ging studeren. Mijn opleiding in Antwerpen gaf me een goede basis, maar het meeste heb ik geleerd uit de praktijk.”

Voorouders

“Naast het restaurere­n van oude gebouwen maak ik ook nieuwe creaties met de technieken van onze voorouders. Meestal zijn dat huizen en schuren. Bijgebouwe­n, zoals carports en poolhouses, doe ik niet. Wat mij zo fascineert aan mijn beroep, is de link tussen vroeger en nu. Veel mensen zijn niet geïnteress­eerd in hun voorgeschi­edenis. Nochtans leert die je veel over de mens en de samenlevin­g van vandaag.”

→ 100 portretten van fotograaf Luc Daelemans – buitenexpo Facetime in centrum van de stad, van 10 augustus tot 30 oktober

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium