Het Belang van Limburg

“Het leven is niet oneindig. Prima: zo ga je ten volle leven”

Actrice Evelien Bosmans pendelt tussen theater en film

- Rudi SMEETS

“We hebben het stuk al tientallen keren gespeeld, maar met zo’n leuke bende is het telkens opnieuw een plezier”, zegt Evelien Bosmans. Deze zomer komt ze met Compagnie Marius naar Tongeren om ‘Figaro’ op te voeren.

Vlaanderen leerde Evelien Bosmans (28) kennen als actrice in een aantal tvseries (‘Chaussée d’Amour’, ‘Tom & Harry’, …) en vooral in de films ‘Groenten uit Balen’ en de kaskraker ‘Marina’. Haar liefde voor theater is minder bekend.

“Nochtans beleef ik daar evenveel voldoening aan”, zegt ze. In ‘Figaro’ speelt ze met onder anderen Maaike Neuville, Koen Van Impe en Clara Cleymans. Deze locatievoo­rstelling is een vertaling en bewerking van ‘De barbier van Sevilla’ en ‘De bruiloft van Figaro’ van de achttiende-eeuwse Franse auteur Beaumarcha­is. “Ik vind het leuk om dergelijke historisch­e verhalen te vertalen naar het publiek, omdat ze zich afspelen in een tijd die ik niet heb meegemaakt. Soms zou ik een teletijdma­chine willen nemen naar het Parijs van de jaren twintig. Dat lijkt me een heel fascineren­de periode.”

Waaraan denk je als tijd in verband wordt gebracht met je beroep?

“Aan tijdsgebre­k. Dat komt doordat ik soms vier à vijf dingen tegelijk probeer te doen, maar het is al gebeterd. Nu zijn het er nog maar drie. (lacht) De afgelopen maanden heb ik voor het Toneelhuis getoerd met ‘Vergeef ons’, een theaterstu­k in een regie van Guy Cassiers. Momenteel ben ik bezig met de opnames van de tweede Sinterklaa­sfilm van Stijn Coninx en voor Ketnet spreek ik de tekenfilm ‘Sisters’ in, samen met mijn zus.”

Neem je tijd om je te ontspannen?

“Ja, maar dat doe ik alleen als ik fysiek afstand kan nemen. Dan zorg ik ervoor dat ik één maand weg ben. Het is immers bewezen dat je hersenen pas na drie weken afstand nemen. Weg is voor mij vér weg. Ik vind het super om die rust te vinden in Azië. Dat mag op een berg zijn, maar het kan ook in een megadrukke stad als Jakarta.”

Sta je wel eens stil bij wat er komen zal?

“Carrièrepl­anning vind ik oninteress­ant, ik zie wel wat er op mij afkomt. Met het naderen van de dertig hoop ik wel dat er een levensfase komt waarin ik mijn zaken een beetje op orde heb. Mijn oma is enkele weken geleden gestorven en bij zo’n gebeurteni­s sta je weer even stil bij de eindigheid van alles. En bij de onbeduiden­de lichtflits in het heelal die elk mensenleve­n is. Dat is de deal waarmee je geboren wordt. Het leven is niet oneindig en dat is ook goed zo. Daardoor ga je ten volle leven.”

→ ‘Figaro’, op 17, 18 en 19 augustus, Pliniuspar­k

(10 euro)

 ?? FOTO GERT VERBELEN ?? Evelien Bosmans: “Soms zou ik een teletijdma­chine willen nemen naar het Parijs van de jaren twintig.”
FOTO GERT VERBELEN Evelien Bosmans: “Soms zou ik een teletijdma­chine willen nemen naar het Parijs van de jaren twintig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium