Het Belang van Limburg

“We hollen ons een ongeluk om mee te zijn”

EN OOK NOG Teseumsess­ies

-

Vorig jaar werd Ignace Glorieux, professor sociologie aan de VUB, in Tongeren symbolisch benoemd tot de eerste minister van Tijd. Dit jaar keert hij terug voor één van de vier Teseumsess­ies.

Het studiedome­in van Ignace Glorieux is de studie van tijdsorden­ing en tijdsbeste­ding.

Hoe is de ratrace begonnen?

“In de traditione­le samenlevin­g lag alles vast. Je werd geboren in een bepaald dorp en je geraakte daar niet weg. De zoon van de bakker werd bakker… Door de ideeën van de Verlichtin­g en de groei van het kapitalism­e werd dat maatschapp­ijbeeld losgewrikt. Mensen werden beloond voor wat ze deden. Wie hard zijn best deed terwijl de concurrent sliep, verdiende geld. Time werd money.”

Hebben daarom mensen het gevoel dat een dag te weinig uren telt?

“De snelle veranderin­g van levensomst­andigheden – beroep, woonplaats, partner – is een relatief recent fenomeen. Daar steekt fomo de kop op: fear of missing out. Uit schrik om niet mee te zijn, kijken we voortduren­d naar elkaar. Kleding, wagen, interieur, vakantie, vrijetijds­besteding, vrienden … We hollen ons een ongeluk om mee te zijn.”

→ Teseumsess­ies, met op 5/7 schrijfste­r en filosofe Joke Hermsen, op 19/7 Ignace Glorieux, op 2/8 neuroloog en slaapexper­t Inge Declercq en op 9/8 singer-songwriter Jonas Winterland, Teseum (gratis)

 ?? FOTO ISCHA VANPUTTE ??
FOTO ISCHA VANPUTTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium