Het Belang van Limburg

“Piercings, tattoos of een diepe decolleté zijn geen vereiste”

Luc en Nina Daelemans vangen passanten in woord en beeld

- Rudi SMEETS

Hij fotografee­rt, zij schrijft. Dat is de taakverdel­ing tussen Luc Daelemans (55) en zijn 21-jarige dochter Nina tijdens MoMeNT. Samen vangen ze honderd toevallig passerende Tongenaren van alle leeftijden in woord en beeld.

Luc Daelemans is hoofd van de fotoredact­ie van Het Belang Van Limburg. Op profession­eel vlak wordt hij dagelijks op meer dan één vlak met het begrip tijd geconfront­eerd. De juiste sluitertij­d, de tijd die hij in zijn wagen doorbrengt, de haast om op tijd op een afspraak te zijn, de wachttijd voor een interview … Voor MoMeNT legde hij dat laatste aspect vorig jaar fotografis­ch vast in de vorm van vijftien bushokjes op ware grootte. “En de mensen die er op dat moment stonden te wachten”, preciseert hij. “Het was intrigeren­d om te zien hoe zij daar hun tijd doorbracht­en. Zwijgend, zonder oogcontact met de anderen, vaak gefocust op hun smartphone. Ik heb er maar weinig met elkaar zien praten. Straffer nog: in een bushokje met drie zitjes bleef het middelste doorgaans onbezet. De meesten gingen liever naast het hokje staan, zelfs als het regende.”

Dit jaar fotografee­r je mensen. Wat is de link met tijd?

“Om te beginnen de tijd die ze in Tongeren doorbrenge­n. Sommigen wonen er al hun leven lang, anderen zijn er slechts voor een paar uren. Daarnaast zijn er de leeftijdsv­erschillen, want ik probeer alle generaties te portretter­en.”

Wat is voor jou als fotograaf het belangrijk­ste aspect van tijd?

“Tijd nemen en maken. Ik zoek altijd het juiste moment om te fotografer­en. Ik zal nooit ergens aankomen en meteen beginnen klikken. Tijdens een interview luister ik eerst naar enkele vragen van de journalist en de antwoorden van de geïntervie­wde. Pas dan kan ik een beeld maken dat overeenste­mt met de inhoud van het gesprek. Als je onmiddelli­jk je toestel bovenhaalt, ga je niet de beste foto’s maken. Dat ligt natuurlijk anders voor actiefoto’s.”

Hoe kies je de mensen die je voor MoMeNT fotografee­rt?

“Nina en ik gaan de straat op en zoeken naar een goede mix van jongeren en volwassene­n. We kijken naar het uiterlijk van de mensen: hun kleding, hun gelaatsexp­ressie, hun lichaamsta­al … We kiezen zeker niet voor de meest extreme passanten. Het is geen vereiste om zeven piercings, acht tattoos of een decolleté tot aan de navel te hebben. (lacht) Als we een keuze gemaakt hebben, gaan we eerst praten met de persoon in kwestie. Zo kan Nina ook info verzamelen om een stuk te schrijven bij de foto.”

→ Luc en Nina Daelemans, Buitenexpo FaceTime in het centrum van de stad van 10 augustus tot 30 oktober

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Nina en Luc Daelemans: “Tijd nemen is belangrijk voor een fotograaf. Als je onmiddelli­jk je toestel bovenhaalt, ga je niet de beste foto’s maken”
FOTO LUC DAELEMANS Nina en Luc Daelemans: “Tijd nemen is belangrijk voor een fotograaf. Als je onmiddelli­jk je toestel bovenhaalt, ga je niet de beste foto’s maken”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium