Het Belang van Limburg

“Het is zinloos te denken dat het leven zinloos is”

Joke van Leeuwen maakt tijd voor een boek over tijd

- Rudi SMEETS

Joke van Leeuwen (65) heeft al boekenplan­ken vol geschreven en zo’n dertig prijzen gewonnen. Romans, nonfictie, kinderboek­en, dichtbunde­ls … Maar een boek over tijd? Nee, dat was er nog niet. Maar het komt eraan en het heeft een wat cryptische, intrigeren­de titel: ‘Nu is later vroeger’.

“Waar kan je twee dagen na elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? En waar is 10 oktober 1582 gebleven?” is een stukje uit de triggerend­e covertekst die Joke van Leeuwen bedacht voor haar nieuwste boek, dat ze schreef naar aanleiding van MoMeNT. “Het is een non-fictieboek geworden over allerlei aspecten van het thema, voor jong en oud vanaf een jaar of tien. Verder heb ik een aantal zinnen over tijd geschreven en aangelever­d, waaruit er één zal worden gekozen om als lichtgeven­d object op een muur te worden aan- gebracht. Ik ben ook meter van de Wondere Pluim, een leuk schrijfpro­ject voor kinderen van de basisschoo­l.”

Heb je ooit geprobeerd het begrip tijd te definiëren?

“Nee. Laat tijd zich wel vangen in een definitie? Maar natuurlijk heb ik er al over nagedacht. Ook over de tijd waarin je wordt geboren en de gevolgen ervan voor je leven. Ik leef al 65 jaar zonder dat ik een oorlog moest meemaken, terwijl er in de tijd van mijn ouders en grootouder­s twee oorlogen waren. En ik kon studeren, terwijl mijn grootmoede­r op haar tiende van school moest. Daar sta je toch wel even bij stil.”

Kijk je nu anders tegen tijd aan dan pakweg twintig jaar geleden?

“Mijn leeftijd versterkt het gevoel van eindigheid, maar eigenlijk heb ik altijd al – ook toen ik jong was – het besef gehad dat we in die lange geschieden­is van de aarde en de wereld even mogen komen kijken en dat we een hele ketting van voorouders hebben die

ons zijn voorgegaan.”

Is je besef van eindigheid gegroeid? En daarmee gepaard gaand het besef van zin of zinlooshei­d?

“Als een kind vroeger ergens geen zin in had, zeiden ze: ’Dan maak je maar zin’. Zoiets is het met het leven. Met alle moeite en verdriet die er ook is, vind ik het zinloos te denken dat het leven zinloos is. Het lijkt me wel belangrijk dat je je niet laat verblinden door status, rijkdom en andere – hoe praktisch ook – nu zo dominante schijnwaar­den. De zinvolheid wordt eerder gevoed door subtiele dingen: tijd aan een ander geven, de tijd vergeten door geconcentr­eerd met iets bezig te zijn, de tijd nemen voor luisteren, liefhebben en lekker eten, om maar wat te noemen.”

→ Boekvoorst­elling op 27 juni om 15 uur,

Standaard Boekhandel Tongeren. (gratis)

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Joke van Leeuwen: “Ik heb het besef gehad dat we in de lange geschieden­is van de aarde en de wereld maar even mogen komen kijken.
FOTO FRED DEBROCK Joke van Leeuwen: “Ik heb het besef gehad dat we in de lange geschieden­is van de aarde en de wereld maar even mogen komen kijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium