Het Belang van Limburg

“Een Belgische prof die zegt interessee­rt, is een idioot”

- Bram Vandecapel­le

Een reuzemilks­hake – Yves Lampaert (27) met mokka, Oliver Naesen (27) met chocolade – als afscheidsd­rink van hun Belgisch kampioenen­jaar. Voor de uittredend­e tijdritkam­pioen en wegkampioe­n hun zwart-geel-rood kleinood opbergen, poseren ze nog één keer in vol ornaat. Eenvoudig was dat niet. Naesen heeft nog slechts twee exemplaren liggen, Lampaert nog maar eentje. “Ik heb er al meer dan 50 weggegeven”, zegt Naesen. “Als je alle mensen moet geloven, zijn er in Vlaanderen 150.000 wielermuse­a.” Hoe hebben jullie dat seizoen als Belgische kampioen beleefd?

Naesen: “Pure waanzin. Tijdens elke training claxonnere­n er minstens tien auto’s. Op de koers duurt het soms tien minuten om tien meter naar de ploegbus te stappen. En na de Ronde van Vlaanderen piepten mijn oren. Zes uur aan een stuk hoorde ik niets anders dan toeschouwe­rs die Oli, Oli, Oli riepen.”

Lampaert: “Dat moet een kick geven. Zo’n trui geeft zo veel meer aanzien, maar je valt ook meer op. Anoniem koersen, gaat niet meer.”

Naesen: “In het voorjaar reed ik eens achteraan. Dan hoorde ik de mensen roepen: Daar zie, de Belgische kampioen is al gelost.” Lampaert: “Ook door de andere renners word je meer geviseerd.” Naesen: “Zonder die trui had ik dit voorjaar misschien wel kunnen winnen. In de Omloop Het Nieuwsblad zat ik in de kopgroep en viel ik een paar keer deftig aan, maar ik kreeg nooit ruimte. Tweehonder­d meter verder doet Valgren een identieke attack en niemand reageert. Die trui werkt als een rode lap op een stier.”

Is Oliver Naesen ook als mens veranderd?

Lampaert: “Hij zweeft een beetje.” (lacht)

Naesen: (verslikt zich tijdens het slurpen) “Ik zie al een tijdje de grond niet meer. Neen, serieus: ook al ben ik Belgisch kampioen, ik heb er geen probleem mee om voor een ander te rijden. Als je het BK wint op een biljart en je hebt met Bardet een ploegmaat die podium rijdt in de Tour, dan moet je niet moeilijk doen om zelfs in de kasseirit van de Tour je fiets af te geven als Bardet lek rijdt. Doe je dat niet, mag je – Belgisch kampioen of niet – het jaar nadien in de fabriek gaan staan.”

Lampaert: “Of het zal zeker voor een andere ploeg zijn. De kans is groter dat Bardet tijd verliest doordat jij niet voor hem hebt gewerkt, dan dat jij er voordeel uit haalt.”

Naesen: “Supporters begrijpen dat niet. Toen ik in de Tour tijdens een bergrit op kop reed van het peloton, kreeg ik ’s avonds sms’en: Amai, jij bent zo sterk. Terwijl er toen meer renners terug konden aansluiten dan dat er moesten lossen.”

Lampaert: “Oli is een toffe coureur en een toffe kerel. Het was een Belgische kampioen met wie iedereen gelukkig was. Dat is al anders geweest.”

Naesen: “Jasper Stuyven werd derde op een halve meter, maar tijdens de podiumcere­monie stonden zijn supporters wel met die van mij te verbroeder­en. De broer van Sep Vanmarcke zei: Ik heb u vervloekt, maar ’t is u gegund.” Lampaert: “De collega’s die u pro- ficiat komen wensen, dat doet iets.”

Had die Belgische tijdrittit­el ook voor jou zoveel effect, Yves?

Lampaert: “Totaal niet. Het was meer iets voor mij persoonlij­k, voor de eer. En het was wat egostrelen­d.”

Naesen: “Nochtans vind ik dat BK tijdrijden echt tof. Die duels tussen Yves en Campenaert­s... Twee wereldtopp­ers, maar totaal verschille­nde types. Campi is de freak van de aerodynami­ca en de marginal gains. Yves is het beest dat de pedalen in twee trapt.” Lampaert: “Toch krijgt een Belgische titel op de weg veel meer appreciati­e dan een titel tegen de tijd.”

Naesen: “Voor mij ben je een echte krak. Als je met Yves in de kopgroep zit, weet je dat het vooruitgaa­t. Geen streken of gezaag om mee op kop te rijden. Soms moet ik hem zeggen: Ow, ow, kalmos! Mijn fiets bolt zo rap niet vandaag. Zo’n tijdritite­l maakt je als renner gewoon veel completer. Boonen was een klassieker coureur die massasprin­ts kon winnen.

Als je naar Yves kijkt... Klassieke zeges, een rit en de leiderstru­i in de Vuelta, tijdritten gewonnen en nog wat andere koersen, hé?”

Lampaert: “Acht profzeges en vier kermiskoer­sen, waaronder Zwevezele, waar ik ene Oliver Naesen klop in een sprint bergop.”

Naesen: “Dan ben je een grote meneer.”

Op welke hoogte mogen we zo’n BK plaatsen? Het niveau van de E3 Harelbeke?

Lampaert: “Het BK is een aparte categorie, naast de klassieker­s.” Naesen: “In Harelbeke winnen, stelt internatio­naal meer voor, de Ronde van Vlaanderen nog veel meer. Maar als ik moet kiezen tussen een ritzege in de Tour en het BK, dan kies ik zeker het BK. Of het moet al een finish op Alpe d’Huez zijn.”

Na de Ronde piepten mijn oren. Iedereen riep ‘Oli, Oli, Oli’, en dat zes uur aan een stuk

Oliver NAESEN Uittredend kampioen op de

weg

 ?? FRANK BAHNMULLER ?? Naesen en Lampaert over hun jaar in zwart-geelrood: “Die trui werkt als een rode lap op een stier.”FOTO
FRANK BAHNMULLER Naesen en Lampaert over hun jaar in zwart-geelrood: “Die trui werkt als een rode lap op een stier.”FOTO
 ?? PHOTO NEWS
FOTO ?? Gianni Moscon gaat vrijuit.
PHOTO NEWS FOTO Gianni Moscon gaat vrijuit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium