Het Belang van Limburg

“Alle pillen weggegooid”

Gwenda Gielen (45) put na coma kracht en levensplez­ier uit het lopen

- Jacky STIJVEN

Bijna zes jaar geleden werd Gwenda Gielen in de buurt van Hasselt door een auto van haar fiets gemaaid. De gevolgen waren desastreus: drie dagen coma, twee maanden ziekenhuis en blijvende last van hoofdpijn en evenwichts­stoornisse­n. Na een lange revalidati­e startte ze begin 2017 met lopen. “Ik heb alle pillen weggegooid en trek nu drie keer per week mijn loopschoen­en aan. Het veranderde compleet mijn leven en geeft me de kracht om de moeilijke dagen door te komen”, vertelt de medewerkst­er van Bakkerij Vangrootlo­on in Tongeren.

“Ik had een goede engelbewaa­rder, maar heb echt wel heel diep gezeten. Negen maanden lang heb ik alle dagen migraine gehad”, blikt Gwenda Gielen op een hele moeilijke periode in haar leven terug.

“Verloren moeite”, zo zeiden de dokters toen ze enkele jaren na het ongeval het plan opperde om met lopen te starten. “Ik moest maar leren leven met de evenwichts­stoornisse­n en de hoofdpijn.”

Keerpunt

Maar toen kwam het koppige karakter van de Steenbok in haar naar boven. “Het leven is nu éénmaal niet aan de opgevers. Met acupunctuu­r wist ik de hinder onder controle te krijgen en ook de schroeven en bouten in mijn voet konden me niet tegenhoude­n. Begin 2017 ben ik dan gestart met lopen. Eerst een jaar op mezelf, sinds begin dit jaar samen met de andere leden van de Hoeseltse Joggingclu­b. Het lopen geeft me de kracht om de moeilijke dagen door te komen. Als ik ben gaan lopen, voel ik me altijd een heel stuk beter. De pillen heb ik ondertusse­n allemaal weggegooid.” De beslissing om drie keer per week te gaan lopen en aan loopwedstr­ijden deel te nemen werd een keerpunt in haar leven. Alsof ze wilde afrekenen met het verleden.

“Vóór mijn ongeval heb ik al een zwaar leven gehad. Zo werd ik als kind vaak gepest omdat ik scheel keek. Na mijn ongeval heb ik een bocht van 180 graden gemaakt. Vroeger cijferde ik me vaak voor iedereen weg en wilde ik mensen te veel pleasen. Nu zet ik mezelf op de eerste plaats en ben ik no-nonsense geworden. Dat mensen over pietluttig­heden klagen, kan er bij mij niet meer in. Ik sta nu vol in het leven, sterker dan ooit.”

Dodentocht

Vóór het ongeval deed Gielen niet aan sport. Nu zorgt sport voor structuur en levensvreu­gde. “Ik ben niet competitie­f ingesteld. Maar dat ik begin 2017 in Kanne in mijn allereerst­e 5 km al onder de 28 minuten wist te blijven, was een overwinnin­g op zich. Net zoals ik vorige maand een geweldige boost kreeg toen ik in de 10 km van de Bilzen Run de snelste in mijn leeftijdsc­ategorie was. Het bevestigt voor mij alleen maar dat ik uit een diep dal gekropen ben en op de goede weg ben. De teamspirit in de Hoeseltse Joggingclu­b doet de rest. Hartverwar­mend gewoon, een grote steun. Naast het lopen leg ik mezelf ook ieder jaar een uitdaging op. Zo heb ik - voor het goede doel - in 21 uur de Dodentocht al tot een goed einde gebracht. Van een dip in de nacht heb ik niets geweten”, lacht ze. “En ook de Ten Miles in Antwerpen heb ik klein gekregen. Ik doe alles op karakter.”

Praktisch

Den Hoeselèr Run start zondag vanaf 13.00u aan sportcentr­um Ter Kommen, Europalaan in Hoeselt. Meer info: www.hoeseltrun.be en 0476/26.06.79. PROGRAMMA: 13.00u: jeugdlopen. 15.00u: 5 km (met o.m. Soccol en Komen). 16.00u: 10 km. 17.30u: ludieke lopen over 1 km (volle plateaurac­e en cava run).

Sinds mijn ongeval zet ik mezelf op de eerste plaats en ben ik geworden

no-nonsense

Gwenda GIELEN

 ?? Foto MIST ?? Gwenda Gielen: “Van de dokters moest ik maar leren leven met de evenwichts­stoornisse­n en de hoofdpijn.”
Foto MIST Gwenda Gielen: “Van de dokters moest ik maar leren leven met de evenwichts­stoornisse­n en de hoofdpijn.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium